Село Розваж ініціювало процедуру добровільного приєднання до міста Острог. На черзі - громадські обговорення.

 Розвазький сільський голова Юрій Ягодка підписав розпорядження про ініціювання добровільного приєднання до міста обласного значення Острог.

Раніше за цією ж процедурою до міста обласного значення Вараш приєдналося село Заболоття.

- Рішення про приєднання до Острога спричинене декількома факторами, - каже Юрій Ягодка. - По-перше, розпорядження землями за межами населеного пункту буде передане об'єднаній громаді. А це потенціал для залучення інвесторів. По-друге, наші дороги, які перебувають у комунальній власності, в жахливому стані. А утворення ОТГ дасть можливість отримати державну інфраструктурну субвенцію на їх ремонт. До того ж створення об'єднаної громади дозволить перейти нам від бюджету "проїдання" до бюджету розвитку.

Наступне слово за громадськими обговореннями, які відбудуться 28 березня, та сесією Розвазької сільської ради. У квітні депутати розглядатимуть проект рішення "Про надання згоди на добровільне приєднання до територіальної громади міста обласного значення".

- Ми готові до приєднання, - запевнив міський голова Острога Олександр Шикер. 

За його словами, вже відбулися попередні зустрічі з представниками Розважа щодо приєднання. Детальніше про переваги цих процесів розповідатимуть саме на громадських обговореннях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Децентралізаційний марафон України: чи виграє той, хто стартував перший?

- Якщо сільська рада в районі, то всі податки йдуть в районний бюджет, селу залишається тільки плата за землю. В ОТГ основний податок - ПДФО - залишатиметься в громаді і вона матиме можливості фінансові для свого розвитку. Перспектива розвитку є завжди: у селі є кілька діючих підприємств, тож матимемо певні надходження до бюджету. Всі думають, що їхні надходження хтось забере. Ніхто не забере, все буде по-чесному, - каже міський голова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутати Вараша судитимуться з поновленим мером за бюджет і ОТГ

Об'єднання фактичне за найкращих умов відбудеться наприкінці фінансового року, каже Олександр Шикер. Доти Розваж фінансуватиметься з районного бюджету, сільські гроші до міста не прийдуть, але й Острог на село не витрачатиметься.

- Оскільки село приєднується до міста обласного значення, то серед основних переваг варто назвати інфраструктурні, - наголошує експерт з децентралізації у Рівне нський Центр розвитку місцевого самоврядування Михайло Шелеп. - У міста краще налагоджена робота комунальних сфер, громадський транспор, тобто у разі утворення ОТГ Розваж отримує все це автоматично, адже знаходиться дуже близько до Острога. Це об'єднання логічне.

За словами Михайла Шелепа, обидві сторони, а саме керівництво нааселених пунктів, насправді налаштовані на утворення ОТГ.

Варто нагадати, що по завершенню процедури приєднання виборів у Острозі та Розважі не відбуватиметься. Сільський голова працюватиме на посаді в.о. старости та увійде в склад виконкому Острозької міської ради. Нову владу в ОТГ обиратимуть на чергових місцевих виборах у 2020 році.

До слова жодної ОТГ поки не утворено в трьох районах області - Корецькому, Здолбунівському та Острозькому.

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber