Скандал у Вараші набуває все більше розголосу. Адже частина депутатів готова оскаржувати розпорядження поновленого на роботі міського голови у судовому порядку. А ще написали відкритий лист правоохоронцям, аби вже вони розібралися в ситуації.

- Міський голова поновився через суд, хоча він не просив суд поновити його на роботі, - розповів депутат Вараської міської ради Сергій Денега. - Але державний реєстратор внесла його в державний реєстр, як керівника. Ми як депутатський корпус, будемо це оскаржувати. Після цього він видав розпорядження, яким нібито заветував 65 рішень, які були прийняті з 19 вересня 2018 року, тобто з того часу як секретарем міської ради було обрано Олександр Мензула, хоча до того він також не був міським головою і приймалося рішення і про бюджет й інші.

У розпорядженні не обґрунтовано чому він це робить і на якій підставі. Він мав би написати у розпорядженні написати, що рада має два тижні на подолання вето, але цього там немає ні оголошення сесії, ні будь-яких дій. Остання фраза у розпорядженні – начальникам управлінь підготувати інші проекти рішення для голосування. Тобто розпорядження абсурдне, - додає депутат.

За словами Сергія Денеги, рішення, які за ветовані, вже виконані.

- Наприклад, рішення по передачі комунального майна. Їх було кілька. Вже передача пройшла, документи підписані, крапка поставлена. І що тепер виходить? Ми скасували, а тепер маємо нові рішення прийняти, яке буде датоване пізніше, ніж зроблена дія? Рішення опубліковані, підписані, а отже вступили в дію – тобто їх не можна ветувати чи зупинити інакше, як через суд. Тому вважаю, що все, що зробив Анощенко, незаконно. А про бюджет я взагалі мовчу… Це зупиняє всі платежі – дороги, медицина, благоустрій, ЖКГ, - додає депутат. - Якщо у мера є зауваження до бюджету, до якого у мене теж є питання, то скликається сесія і вносяться зміни. Все просто.

До слова, саме на вирішенні питання у судовому порядку акцентував і експерт з децентралізації Рівне нського центру розвитку місцевого самоврядування Михайло Шелеп:

- Якщо міський голова не змінить своє розпорядження "про вето" і буде змушувати підлеглих його виконувати, то єдиним варіантом вирішення ситуації залишиться оскарження його дій в суді.

Ситуацію із ветуванням деяких рішень прокоментував varash.info прокоментував начальник ДЗ «СМСЧ№3 МОЗ України» Олександр Коцюбинський:

Тож нині депутати міської ради подаватимуть касаційну скаргу щодо рішення про поновлення на посаді Сергія Анощенка, а також у судовому порядку планують оскаржити розпорядження про зупинення дії рішення ради. І чекають розпорядження про скликання сесії міської ради. До слова, міський голова Вараша Сергій Анощенко обіцяв зібрати сесію найближчим часом. Депутати кажуть, прийдуть та діятимуть в правовому полі.

- Також ми з іншими депутатами підписали відкритий лист до правоохоронних органів та силових структур, аби вони дали належну правову оцінку діям пана Анощенка та державного реєстратора, що внесла такі зміни в реєстр, - зазначив Сергій Денега.

 

 

До теми:

Поновлений судом мер Вараша заветував десятки рішень міськради

Об`єднання Вараша і Заболоття знову під загрозою?