Нові учасники дорожнього руху. На вулицях Рівного з'являється все більше електросамокатів. Водії авто їх остерігаються, зазвичай просто нарікають. Адже невідомо чи людина, яка їде на електросамокаті знає правила дорожнього руху. Навчитись керувати такими девайсами просто. Але чи можна ними їздити по дорозі, розповість Павло Невесенко

Це відео, на якому чоловік їде електросамокатом з дитиною по проїжджій частині, нещодавно опублікували у соцмережах. Воно викликало шквал критики серед користувачів. Бо разом із популярністю цього виду електротранспорту росте і небезпека життю учасникам дорожнього руху. А ось рівнянка Наталка Пастухова іздить електросамокатом лише по тротуарах. Цим видом транспорту користується з осені минулого року. Щодня їздить на роботу та додому на своєму електросамокаті. Долає близько 30 кілометрів. Негативно ставиться до водіїв електросамокатів, котрі рухаються по дорогам.

А це семикласник Станіслав Нижнік. Він їздить з дому електросамокатом до школи. Його самокат може розігнатись до 30 кілометрів на годину. Втім, школяр не випробовує долю і не газує на повну. При тому пересувається лише по тротуарах. Розповідає про усі тонкощі свого так званого залізного коня.

На водіїв електросамокатів у Рівному все частіше скаржаться керманичі авто. Але поки електросамокати не мають юридичного статусу у правилах дорожнього руху, тому водіїв двоколісних відносять до пішоходів, розповідають в управлінні патрульної поліції у Рівненській області.

Внести роз'яснення, щодо водіїв електросамокатів намагаються на законодавчому рівні. Законопроєкт №3023 визначає нову категорію учасників дорожнього руху – персонального легкого електротранспорту. За цим документом кермувальники мають право їздити по велосипедній доріжці або по краю проїзної частини дороги, вулиці чи узбіччю. Втім, даний законопроект прийняли лише у першому читанні.

Ми запитали у рівнян, як вони ставляться до кермувальників електросамокатів.

Власники електросамокатів нині прирівнюються до пішоходів, тобто можуть рухатися по тротуарах та велодоріжках, але як зізнаються кермувальники цього виду транспорту, у Рівному немає умов для пересування у такий спосіб.

В інструкції до електросамокатів зазначається, що ними заборонено їздити по дорогах. Натомість поліцейські кажуть, найбільшу тривогу викликає те, що таким транспортом користуються неповнолітні, які не завжди знають правила дорожнього руху. Поки немає чітких роз'яснень, патрульна поліція рекомендує таким водіям дотримуватися правил дорожнього руху як велосипедист.

Читайте також: У Рівному знайшли спосіб подолати затори