До 100 гектарів в одні руки. Вже влітку буде відкрито ринок землі та скасовано мораторій на її продаж. Одні називають це грабунком українського народу, інші кажуть що красти вже немає чого. Що дасть даний закон пересічному українцю та які умови встановлено державою дізнавався Дмитро Тригубець.

Вже влітку, 1 липня цього року земля сільськогосподарського призначення стане об'єктом ринкових відносин. Тим самим мораторій на продаж землі, який діяв понад 20 років буде скасовано. Той самий мораторій під час дії якого - ринок землі існував, проте у тіні, і за допомогою різноманітних корупційних схем земельні ділянки роками розкрадалась. 5 - мільйонів державної землі за роки незалежності було виведено в приватну власність через схеми з безоплатною приватизацією - про це заявив міністр аграрної політики України.

І крім описаної міністром ситуації з землею та надрами, випадків корупції на Рівненщині вистачало. Ось до прикладу в березні 2019-го року 14 осіб одночасно захотіли по 2 гектари землі, яку Зорянська сільрада ніби-то берегла для учасників АТО. Всі в один день подають заяву до ГУ Держгеокадастру Рівненщини, а чиновники в свою чергу незабарились- земля була виділена вже за 2 місяці, в той час як пересічні громадяни - чекають не один рік. Тоді без скандалу не обійшлось.

Згодом очільника ГУ Держгеокадастру Рівненщини Мигаля та його заступника було звільнено. Під час дії мораторію було чимало способів його обійти - пояснює кандидатка юридичних наук Тетяна Блащук.

Додає, після відкриття ринку землі, громадяни зможуть вільно купувати та продавати земельні ділянки. Що ж передбачає даний закон:

  • купівля та продаж земель с/г призначення буде дозволено громадянам України, проте з розрахунку не більше 100 гектарів в одні руки
  • покупці не можуть мати бізнес за кордоном або в офшорах
  • питання про продаж землі іноземцям може бути вирішене тільки на референдумі
  • до 2024 року юридичні особи не зможуть купувати землю с/г призначення
  • ціна земельної ділянки не може бути меншою від її нормативно грошової оцінки.

А згідно з даними Держгеокадастру нормативно-грошова ціна гектару сільськогосподарської землі на Рівненщині одна з найнижчих в Україні і становить трохи менше 22 тисяч гривень.
Одні юристи кажуть що відкриття ринку землі це позитивне явище, яке зможе підняти ВВП та зміцнити економіку- інші ж заперечують - відкривається "скринька Пандори". Однак пересічний українець відтепер має право вільно як купити так і продати власну землю, що було раніше заборонено мораторієм.

За жодних умов землю не зможуть придбати компанії, власниками яких є громадяни країни-агресора. А вже з 1 січня 2024 року купувати землю зможуть і юридичні особи.

Читайте також: Чому на Рівненщині олія подорожчала майже вдвічі?