Різке здорожчання олії. Нині вона вартує вдвічі більше, ніж до нового року. Здорожчання помітне і в супермаркетах, і на ринках. З чим це пов'язано та чи впаде ціна - дивіться у сюжеті Анастасії Ковальчук.

Людмила працює продавчинею більше 20 років. Такого різкого здорожчання соняшникової олії не пригадує. Каже, ціна могла зростати на 10-50 копійок, але ж не вдвічі. Нині літр олії вартує більше пів сотні гривень.

П'ятилітрова пляшка олії тепер на 100 гривень дорожча. Покупців це обурює.

 Деякі покупці шукають альтернативу олії, а хтось звикатиме до тих цін, які є.

Зазвичай, зріст цін пов'язують із врожайністю. Торік на заході України відбулося зростання виробництва соняшника. А ось, вцілому, в країні зафіксували спад виробництва цієї культури на 15%. Як зазначають в департаменті агропромислового розвитку, на вартість олії, перш за все, вплинуло подорожчання насіння соняшника. В порівннянні з 2019-м ціна на нього зросла вдвічі. Вартість продукту переробки напряму залежить від вартості сировини. Звідси й подорожчання. Підвищення ціни на олію відбулося не лише в Україні, але й у світі.

Надія Переходько каже, попит на соняшники зростає, тому й аграрії розширюють площі посіву цієї культури. У 2019, до прикладу, в області посіяли 27 тисяч гектарів, а ось на поточний рік планують посіяти 42 тисячі гектарів соняшника. В департаменті економічного розвитку і торгівлі вважають, на вартість олії вплинула не лише врожайність.

Проте, поки ціна вже тиждень залишається стабільною. Найближчим часом подорожчання не очікують, як і зниження ціни. Спрогнозувати щось на наступний рік зараз складно. Все залежатиме від врожаю соняшників в Україні та світі.

Читайте також: Пам’ятник чи будівництво: у центрі Рівного десятирічний конфлікт через землю