Утворення Вараської ОТГ, яка об'єднала місто атомників та село Заболоття, опинилося під питанням. Адже виникли сумніви щодо його законності.

Міський голова Вараша Сергій Анощенко розповів, що не ветував рішення про створення ОТГ після поновлення на посаді судом. Хоч і зазначив, що рішення прийняте не законно:

- Коли вони голосували всі ці рішення, не було кворуму, це все незаконно. Але я не хочу зупиняти рішення про утворення об'єднаної громади. Потім як буде сесія, ми ще раз підтвердимо його просто. А зараз воно діюче, все як треба, - сказав він.

Натомість депутати міської ради знайшли це рішення у списку заветованих.

- Якщо брати з правової точки зору, то процес приєднання села Заболоття до міста Вараша вже відбувся, - коментує ситуацію експерт з децентралізації Рівне нського центру розвитку місцевого самоврядування Михайло Шелеп. - Це пов'язано з тим, що рішення сільської та міської рад про приєднання є актами індивідуальної дії, оскільки стосуються конкретних юридичних осіб та визначають правові наслідки для цих осіб. Після набрання чинності зазначеними рішеннями, вони вичерпують свою дію. А отже зупинення їхньої дії не має жодних правових наслідків. До того ж, повноваження Заболоттівської сільської ради, її виконавчого комітету та сільського голови припинилися з дня набрання чинності рішення сільської та міської рад. Тобто, з 1 листопада 2018 року повноваження Вараської міської ради поширюються на територію села Заболоття. Отже, процес приєднання вже не можна ні зупинити, ні повернути назад. Тому, це, так зване, розпорядження міського голови не має ніякого впливу на ці процеси.

За словами Михайла Шелепа, зараз відбувається наступний етап - реорганізація сільської ради шляхом приєднання до міськради. Тож, якщо міський голова заблокує ці процеси то ряд питань будуть незавершені, а це може негативно відобразитися на діяльності органів місцевого самоврядування міської ОТГ.

- Якщо міський голова не змінить своє розпорядження "про вето" і буде змушувати підлеглих його виконувати, то єдиним варіантом вирішення ситуації залишиться оскарження його дій в суді, - наголошує Михайло Шелеп.

Нагадаємо, суд поновив на посаді міського голови Вараша Сергія Анощенка, якому депутати міськради висловили недовіру іще у грудні 2017 року. Він же заветував десятки рішень міської ради, у тому числі - бюджет на 2019 рік.

До теми:

Поновлений судом мер Вараша заветував десятки рішень міськради

На Рівне нщині село хоче приєднатися до міста [ВІДЕО]

Децентралізаційний марафон України: чи виграє той, хто стартував перший?