Другий рік без газопостачання. Без тепла у помешканні, без можливості приготувати їжу. Напередодні зими 2020 року працівники Рівнегазу залишили родину у Березному без газу. Сталося це в період карантину. В будинку мешкає жінка з дитиною-інвалідом, матір'ю пенсіонеркою та сестрою, що теж має проблеми зі здоров'ям. Ба більше. Газовики не відновлюватимуть газопостачання, допоки жінка не оплатить борг, який виник після повірки лічильника. Власниця будинку каже, майже тисяча кубометрів за літні місяці не могло набігти в неопалювальний період. Тему продовжить Катерина Савченко.

Ось так, електричними обігрівачами родина Кусік з Березнего опалює будинок вже другий рік. Через це на стінах виступив грибок. А температура повітря без обігрівачів ледь піднімається до восьми градусів тепла. Їсти готують на електроплитах.

Ця історія почалась восени 2020 року. Без присутності власниці будинку працівники Рівнегазу зняли лічильник на повірку. І потім почалось.

Жінка зізнається, не завжди передавала показники лічильника, однак щомісяця вчасно сплачувала за квитанціями за газ. Крім того, час від часу до оселі приходили контролери, аби звіряти показники. Та демонструє платіжки і чеки про сплату.

Сума так званого боргу трохи більше 4 тисяч гривень. Пані Ольга каже, майже тисячу кубометрів в неопалювальний період з'явитися не могло. Тож неіснуючий борг сплачувати не поспішала, намагалась зясувати де взялись такі дані. Та за місяць у її оселю знову навідалися представники відповідної служби. На цей раз вже перекрили вентиль на трубі газопостачання, мотивуючи це витоком газу.

В цьому будинку мешкає пенсіонерка, її донька та пані Ольга зі своїм сином. У Іллі з народження ДЦП, перебування у холодних приміщеннях йому протипоказане. Юнак пригадує першу ніч у холоді.

За день у оселю Кусиків знову прийшли газовики, однак не відновлювати газопостачання. Вони взялися шукати порушення у автоматиці на грубці, виявили, що підключення газу до літньої кухні самовільне. Хоча усі дозволи і документи, каже жінка в неї є.

Тож опалювати будинок жінка не може навіть грубкою і дровами - від’єднувати газову горілку ніхто не поспішає. В той день, сталось те, після чого жінка вже не відступиться. В момент, коли вона з газовиками намагалась знайти спільну мову, Ілля впав. Про той день нагадують шрами на обличчі.

Хлопець розсік лоба та підборіддя, зі сльозами на очах згадує пані Ольга.

У Рівнегазі ж мають свою версію. Працівники Рівнегазу навідалися у помешкання аби відновити газопостачання.

Про ситуацію, яка трапилася знають і в рівненській облдержадміністрації, запевняють зі свого боку зроблять усе можливе.

Допомагати жінці взялися і у громадській організації. Там кажуть дії рівнегазу були неправомірними в частині відключення, тому порадили звернутися зі скаргою до нкрекп.

У організації додають, такі звернення непоодинокі. Відповідно Нкрекп має провести перевірку у Рівнегазі, може оштрафувати та зобовязати рівнегаз відновити газопостачання. Крім того, жінка звернулась і до поліції. Там відкрите кримінальне провдження по двом статтям. Здаватись родина, сукупний дохід якої дві пенсії, не збирається. Вона шукає хорошого адвоката. Бо матір, яка сама виховує дитину з інвалідністю, не пробачить травмування свого сина.

Читайте також: На Рівненщині учасниками проєкту "Цифра в кишені" стали понад 600 жителі області