Ремонт - дуже витратний процес для будь-якої людини: фінанси, час і емоційний ресурс є обмеженими. Щоб не шкодувати про прийняті рішення, рекомендуємо ознайомитися з частими помилками, яких варто остерігатися під час ремонту.

1. Не оновили проводку

Багато людей при переїзді в нову квартиру хочуть швидше зробити косметичний ремонт, а заміна проводки здається чимось зайвим, поки все працює. Але справа в тому, що зі старою проводкою обов'язково виникнуть проблеми - якщо не відразу, то через кілька років. І в тому, і в іншому випадку псувати обробку вам буде дуже шкода.

2. Купили не весь комплект дверей відразу

Не варто економити на дверях - цей пункт повинен бути обов'язково вписаним в бюджет по ремонту. Навіть якщо зараз ви плануєте купити двері тільки в ванну і/або туалет, то з часом може виникнути проблема з іншими дверима - моделі можуть бути зняті з виробництва, ви довго не зможете знайти потрібний колір або модель. Особливо це актуально для квартир, де двері в кімнати розташовані поруч один з одним - їх відмінність буде сильно кидатися в очі. Виняток - дизайнерське рішення, коли ви спеціально робите акцент на контрастних, різних дверях.

3. Постелили непрактичну підлогу на кухні

Кухня - дуже функціональний простір, в якому важливий кожен елемент оздоблення, тому непрактичні рішення погіршують досвід користування кімнати і змушує витрачати багато часу на догляд та/або грошей на заміну матеріалу. З вибором матеріалу для підлоги кухні може виникнути багато проблем. Наприклад, ламінат добре виглядає, але не стійкий до вологи (перше протікання труби зіпсує покриття для підлоги.) Плитку легко мити, але вона дуже слизька. Занадто шорстка плитка буде збирати в поглибленнях пил і бруд і мити її буде дуже незручно. Що ж вибрати? Варто зупинитися на матовій плитці - вона створює необхідний опір ковзанню.

4. Вибрали світлий колір для фартуха

Білий чи світлий колір для фартуха, здається не найкращим рішенням - це місце де осоюбливо буде накопичуватися жир і бруд. Особливо помітно це буде в зоні фартуха над варильною поверхнею. Що робити в цьому випадку? Використовувати темні кольори або захистити хоча б область над плитою за допомогою скляної панелі.

5. Не передбачили достатню кількість розеток

Одинарні розетки, їх невдале розташування зробить користування кімнатою незручним - в наш час ми цілком покладаємося на електрику. Віддайте перевагу подвійним і потрійним розеткам, щоб не мучитися в майбутньому з перехідниками і подовжувачами. При проектуванні розташування розеток обов'язково враховуйте параметри меблів - якщо розетка буде закрита тумбочкою або диваном, користуватися буде зовсім незручно. Не забувайте про розетки у ванній - вам знадобиться підключити фен, бритву, пральну машину. Розетки захистити від потрапляння води.

10 правил для вхідних дверей: як захистити будинок

6. Передбачили мало місця для зберігання

Ця помилка стосується всіх кімнат без винятку - найголовнішою проблемою всіх домовласників постійно стає проблема організації зберігання. Що варто передбачити на етапі планування ремонту? Обов'язково виділіть місце для вбиральні або місткої шафи для одягу, місце для зберігання інвентарю для прибирання та догляду за будинком. Варто обміркувати функцію наявних, але невикористовуваних ніш і куточків - можливо, в них можна вбудувати полиці, стелажі, тумби, які допоможуть облаштувати зберігання і зроблять простір акуратніше.

7. Вибрали невисокі шафи

Шафи не до стелі абсолютно не практичні: вони не тільки надають менше місця для зберігання, але і утворюють невикористовувані і неестетичні ніші, в яких накопичується пил. Чистити верхню поверхню таких шаф важко і неприємно, так навіщо створювати розсадник пилу у власному житлі?

8. Об'єднали туалет і ванну кімнату

На перший погляд це здається вдалим рішенням, яке дозволяє розширити площу, а часу на прибирання витрачати менше (одне приміщення замість двох). Але якщо ви живете в квартирі або в будинку не одні, це може стати джерелом справжніх проблем, починаючи від черги вранці до умивальника до неможливості довго лежати у ванній - комусь обов'язково знадобиться в туалет.