Продукти харчування повинні приносити користь нашому організму. У цьому їх суть і головна задача. На жаль, так виходить далеко не завжди. Часто навіть самі на перший погляд корисні продукти виявляються в stop-списку. Це відноситься і до риби, яка завжди вважалася, скоріше, корисною, ніж навпаки.

Поради щодо купівлі

Купуючи рибу на ринку або замовляючи її в ресторані, не лінуйтеся читати етикетки і не соромтеся задавати питання, які допоможуть отримати вичерпну інформацію про продукт.

З якої країни ця риба? Вона спіймана в природних умовах або вирощена на фермі? Якщо це дика риба, то яким способом вона спіймана? Якщо її виростили, то у відкритому водоймищі (ризик забруднення) або в критому басейні або ставку?

Якщо вам пропонують рибу, нехарактерну для даної пори року або занадто дешеву, варто задуматися. І ще порада: купуючи охолоджену рибу, зверніть увагу на її термін придатності. Пам'ятайте, що за ГОСТом він становить 14 діб.

Дикий морський окунь

Якщо ви захочете скуштувати цю рибу, обов'язково дізнайтеся, звідки вона привезена. Чилійський морський окунь характеризується високим вмістом ртуті, тому дорослій людині його варто вживати в їжу не частіше двох разів на місяць. Не варто також купувати окуня, виловленого на островах Крозе, Принца Едварда, а так само в Чилі. У цих регіонах рибу ловлять безконтрольно, знищуючи попутно безліч інших морських істот. Зверніть краще увагу на морського окуня, виловленого біля Фолклендських островів і Маккуорі, хороша також риба, видобута біля узбережжя Аргентини і у віддалених антарктичних водах. Обов'язково уточніть, чи сертифікований продукт.

Кафельник

Кафельник ще одна риба, яка відрізняється високим вмістом ртуті в м'ясі, тому її споживання також рекомендується обмежити. Крім того, вилов Кафельника найчастіше відбувається з істотним порушенням норм, що походять з-за перевищення дозволеного рівня видобутку риби цього виду. Звідси ризик отримати заражену рибу або зіпсовану.

Королівська макрель

Вважається, що корисна для здоров'я виключно макрель, вирощена на волі. Однак з цим твердженням можна посперечатися. Причиною сумніву може послужити все той же процес накопичення ртуті в тканинах риби. Дику макрель не рекомендують вживати в їжу дітям і жінкам, особливо вагітним. Що до чоловіків, то їм дозволяється їсти не більше однієї порції в місяць. В якості самого безпечного варіанту можна використовувати атлантичну макрель.

Риба-меч

Її цінують шеф-кухарі всього світу через ніжний смак і практично повну відсутність кісток. Часто рибу-меч їдять сирою, нарізаючи тонкими скибочками і поливаючи соусом на основі лимонного соку. Головна небезпека для звичайних споживачів - висока вартість цієї риби, через що в магазинах її часто замінюють на більш дешеві і не завжди виловлені в відповідно до норм інші різновиди риб.

Рувета

Цю рибу, часто називають «білим тунцем», вона надзвичайно смачна, однак її надмірне споживання може стати причиною неконтрольованої діареї.

Блакитний тунець

Практично всі види тунця містять невеликі дози ртуті. Крім того, споживання блакитного тунця негативно позначається на довкіллі. Найчастіше їх ловлять небезпечними методами, попутно вбиваючи інших морських тварин.

Часто за нього видають тилапію і морського окуня. Однак це не так страшно, як прострочений або транспортований з порушеннями на наші прилавки тунець.

Магазинні суші

Купуючи в магазині суші або ролли, майте на увазі, що велика їх частина робиться з не самої якісної риби. Тунець, наприклад, часто обробляється монооксидом вуглецю для отримання червоного апетитного кольору і продовження терміну придатності. Якщо тунець після заморозки зберігає яскраво-червоний колір, то без хімії тут не обійшлося.

Свіжість риби можна зрозуміти по її зовнішньому вигляду. Крім того, двічі подумайте, перш ніж купувати роли в магазині, так як часто такі продукти готуються в іншому місці і лише доставляються в магазин. Можливість перевірити реальний термін придатності, а також умови, при яких були приготовлені ці суші, у вас буде не завжди.