Інтернет-покупки пов'язані з ризиками: можна залишитися без грошей і (або) без товару або замість обраної речі прийде зовсім не те, що ви очікували. Убезпечити себе цілком можливо, лише варто дотримуватися деяких правил інтернет-шопінгу.

Онлайн-покупки стають все більш популярними. Притому їх географія значно розширилася: якщо раніше люди частіше купували через інтернет-сторінки знайомих їм оффлайн-магазинів, то зараз безліч замовлень «приїжджають» з Китаю, США або Європи.

Захист банківської карти

Для онлайн-шопінгу рекомендується завести окрему картку і перед покупкою переводити на неї рівно стільки, скільки потрібно для оплати обраних товарів. Якщо це для вас занадто клопітно, то можна посилити захист своєї кредитки паролями і лімітами для інтернет-оплат.

Використання PayPal

PayPal - це міжнародна система електронних платежів, яку підтримувала більшість великих інтернет-магазинів і торгових майданчиків по типу eBay. Якщо після оплати доставлять не той товар, що був замовлений або він просто не прийде, то сума оплати повернеться вам на карту. Головне, вчасно звернутися в службу підтримки і дотримуватися термінів для подачі скарги. Якщо вона надійде після покладеного терміну, то її не приймуть до розгляду.

Наложний платіж

Багато приватних продавців і онлайн-магазинів пропонують такий спосіб доставки за допомогою логістичних компаній або кур'єрів. Це зручно і безпечно: куплений товар ви можете оглянути або протестувати при отриманні, і тільки потім оплатити покупку. У такому випадку шанси придбати «кота в мішку» будуть мінімальними, а ймовірність зіткнутися з недобросовісним продавцем буде зведена до нуля.

Відзначимо, що останнім часом стало багато і недобросовісних покупців, тому продавці можуть вимагати перевести на їх рахунок аванс. Якщо перевести гроші на рахунок шахрая, то вони з ними і пропадуть. Тому заздалегідь ознайомтеся з відгуками про продавця і його рейтингом, а вже потім здійснюйте покупку. До речі, деякі торговельні онлайн-майданчики пропонують сервіс безпечної покупки: коли ваші кошти зараховуються на транзитний рахунок і йдуть продавцю тільки після підтвердження того, що ви отримали товар.

Ознайомлення з правилами сайту

Перед тим, як замовити послугу або щось купити на тому чи іншому ресурсі, слід детально ознайомитися з його правилами: це дозволить вам заздалегідь вивчити можливі ризики, гарантії і які претензії ви можете виставити в майбутньому.

Особливо уважно поставтеся до вивчення умов проведення розпродажів: часто вони мають приховані камені.

9 чарівних властивостей скарбнички: як швидко накопичити гроші

Вивчення відгуків

Перед здійсненням покупки не полінуйтеся «погуглити» відгуки про компанію-продавця товарів або послуг. Можливо, ви знайдете інформацію про його недобросовісність: чи відправляв неякісний товар і чи відправляв взагалі, чи пропонує обмін або гарантійний сервіс та інше. Але до відгуків слід ставитися з часткою критичності, так як вони анонімні: можливо, компанія цілком нормальна, а негативні відгуки - це підступи конкурентів або покупців-шахраїв.

Запит про надання документів на товар

Деякі продавці при продажі товару через інтернет можуть не надавати накладні, специфікації або техпаспорт. Тому при підтвердженні замовлення доцільно заздалегідь повідомити менеджера про те, що покупка не буде оплачена або прийнята без документального супроводу. Це особливо актуально при придбанні, наприклад, техніки: документи на куплений товар допоможуть вирішити багато питань, якщо він виявиться неякісним або буде функціонувати належним чином.

Збереження в таємниці персональних даних

Шахраї під виглядом продавців або покупців можуть обманними способами намагатися дізнатися дані вашого паспорта та ІПН, секретні дані банківської картки (це пін-код, дата видачи та CVV-код на тильній стороні картці на білому полі) або пароль в смс про підтвердження платежу. Ніколи не розкривайте ці дані, а якщо це сталося, як можна швидше зателефонуйте на гарячу лінію вашого банку з метою заблокувати ваш рахунок.