Психологічне або емоційне насильство - це систематичний руйнівний вплив на іншу людину. На відміну від інших видів насильства, психологічне насильство менш очевидно, тому що не залишає фізичних доказів, але його складніше виявити і визначити. Воно ґрунтується на силі і контролі над іншою людиною і найбільш згубно. Ось кілька ознак того, що ваш партнер зловживає своїм становищем у відносинах.

1. Ізолює вас від сім'ї і друзів

Подружжя, практикуючі психологічне насильство, хочуть, щоб ви повністю належали тільки їм і докладають всіх зусиль, щоб так воно і було. Вони не розуміють, що у вас є життя поза відносин, що включає в себе сім'ю і друзів. Цілком нормально зустрічатися з іншими людьми, і якщо ваш партнер запобігає ці зустрічі, то це може бути ознакою психологічного зловживання у відносинах.

pic

2. Використовує образи

Якщо хтось називає вас принизливими прізвиськами, навіть якщо говорить, що це жарт, то людина хоче вас зачепити і тримати в узді. Психологічні насильники часто покривають себе, звинувачуючи вас в тому, що ви надто чутливі, і вам потрібно простіше до всього ставитися. Часто вони змушують вас думати, що така поведінка є нормальним, і проблеми саме у вас. Але це не так, і ви маєте право думати, що з вами звертаються не так, як потрібно.

3. Звинувачує інших у своїх проблемах

Якщо ваша друга половинка весь час звинувачує у всьому інших, а саме вас, це погана ознака. Якщо він або вона закочує істерику і нападає на вас словами, він або вона може заявити, що це відбувається через вас. Якщо ваш партнер ніколи не бере на себе відповідальність і ніколи не визнає своєї провини, то це не є ознакою здорових відносин.

pic

4. Зловживає алкоголем і наркотиками

Не всі емоційні насильники - алкоголіки і наркомани, але багато хто приймає ці речовини. Залежність може призвести до неконтрольованого і некоректного поводження, а зловживання цими речовинами є виходом для емоційного насильства і нездорових відносин.

pic

5. Вселяє страх Якщо ви відчуваєте страх, перебуваючи поруч з вашим чоловіком або партнером, то у ваших стосунках щось не так. Психологічні насильники намагаються принизити вас за допомогою жорстокості, домінування і тактики сили. Наприклад, якщо людина свідомо ставить вас в небезпечну ситуацію, показуючи вам свою колекцію зброї і заявляючи, що він не побоїться його використовувати в разі чого.

pic

6. Чи карає вас за час, проведений поза домом Це часто використовується в поєднанні з технікою ізоляції, коли людина хоче, щоб ви належали тільки йому. Якщо ж ви кудись виходите або робите щось без вашого партнера, може послідувати покарання. Така людина може підвищувати голос, ображати, залякувати і використовувати інші методи тільки тому, що ви не перебуваєте повністю в його або її розпорядженні.

pic

7. Чи очікує, що ви будете покірно чекати його або її

Психологічний насильник йде по життю, відчуваючи, що має право на звернення, як з особою особливого становища, і хоче, щоб ви виконували його бажання. Він або вона очікує, що ви будете виконувати всі, без будь-якої допомоги.

pic

8. Показує крайню ступінь ревнощів

Відмінною рисою такої людини є його ревнощі. Партнер, який використовує психологічний тиск, часто ревнує вас до інших і навіть до ваших захоплень і цілей. Джерелом таких ревнощів є брак контролю, який вони відчувають над різними аспектами вашого життя.

pic

9. Контролює вас через свої емоції

Такий кривдник є великим маніпулятором. Він буде сердитися, загрожувати піти і прагне емоційно покарати вас за те, що ви не погоджуєтеся з його або її принципами. Така людина змусить вас відчувати себе винуватим щораз, коли ви проявите свою волю і будете стверджувати, що для вас є правильним. Часом буде здаватися, що партнер шкодує про скоєне, але його каяття не триває довго. Знову починається тиск і він або вона відчуває, що знову отримав вас.

Важливо пам'ятати, що психологічне насильство можуть застосовувати як чоловіки, так і жінки і такий стан речей є неприпустимим у відносинах. Якщо ви зіткнулися з такою ситуацією, ви можете попросити допомоги у психолога або іншого фахівця, який допоможе вам зрозуміти вплив психологічного насильства і навчиться здоровому способу будувати відносини з турботою про власні потреби