Коли нашому організму не вистачає певних речовин, він завжди дає знати про це. Важливо тільки уважно придивитися до цих сигналів. Дізнайтеся, як проявляє себе нестача вітамінів, щоб вчасно почати приймати саме те, що вам потрібно.

1.Лупа на волоссі говорить про те, що вам потрібно додати в раціон жирні кислоти. Великий їх запас міститься в морській рибі, а також горіхах, рослинних маслах, особливо лляному.

pic

2. Слабке і тонке волосся стає такими через нестачу фолієвої кислоти. Вони можуть навіть почати надмірно випадати з цієї причини. Щоб заповнити цей дефіцит, можна ввести в раціон шпинат і звичайний рис.

pic

3. Посивіле волосся, якщо вам ще немає і 40 років, можуть говорити про брак міді. А отримати її з їжею можна, налягаючи на морепродукти: креветки, устриці, восьминогів або кальмарів.

pic

4. "Заїди" в кутах губ або виразки в роті підкажуть, що у вас дефіцит вітаміну В12. Таке часто трапляється з тими, хто не вживає в їжу м'ясо і яйця, де цей вітамін і міститься. У досить невеликих кількостях він є і в злаках, але веганам доведеться заповнювати його дефіцит прийомом комплексних аптечних вітамінів.

pic

5. Нерівна "гусяча" шкіра на плечах, буває при нестачі цинку або вітаміну А. Взагалі шкіра при нестачі цих речовин стає проблемною, на ній частіше виникають різні подразнення. Гарбузове насіння допоможуть вам заповнити дефіцит цинку. Ну а вітамін А є в моркв'яному соку, який рекомендують пити з додаванням вершків для кращого засвоєння, і всіх овочах і фруктах оранжевого кольору.

pic

6. Надмірна втома і постійний брак сил говорить або про те, що ви недостатньо відпочиваєте, або про дефіцит вітаміну D. Знайте, що цим вітаміном збагачують продукти для маленьких дітей для того, щоб вони краще росли і розвивалися. Так що додайте собі в щоденне меню "дитячий" полуденок у вигляді сирків або пюре. Крім того, багато вітаміну D містить сардина в будь-якому вигляді.

pic

7. Схильність до легкого утворення синців говорить про зайву ламкість судин. Зміцнити їх допоможе вітамін С, а отримати його ви легко можете з відвару ягід шипшини, свіжої полуниці або брокколі, зеленої цибулі. І, звичайно, цитрусових.

pic

8. Якщо часто зводить ноги судомою, задумайтеся про те, чи достатньо вашому організму кальцію і магнію. Їжте більше бананів, додавайте в салат авокадо, їжте насіння гарбуза. А кальцій вам забезпечать будь-які молочні продукти.

pic

9. Постійні запори виникають у людей, що вживають мало рослинної клітковини. Вона практично не перетравлюється нашим організмом, але виконує в ньому роль "щітки", добре очищає кишечник. Багато рослинної клітковини, природно, в овочах і фруктах: звичайні яблука або брокколі позбавлять вас від такої делікатної проблеми.

Спостерігайте за собою і вчасно поповнюйте свій запас вітамінів!