Як відбувається весілля на Поліссі, можна було побачити цими вихідними на Рокитнівщині.

Там вперше пройшов обласний відкритий етно-фольк-фест «Збериса, мой родоньку…». Дійство заснували цьогоріч з метою популяризації народних традицій, звичаїв та обрядів. Проводитимуть фестиваль раз у два роки і кожного разу для відтворення обиратимуть інший обряд.

Тож цього разу організатори вирішили показати поліські традиції створення сім’ї.

До села Рокитне з’їхалися аматорські колективи з Сарненського, Зарічненського, Дубровицького, Костопільського, Володимирецького, Гощанського, Рокитнівського районів, міст Рівне та Вараш, а також гості з Польщі. Загалом на святі побувало близько трьох тисяч людей.

А розпочалося усе з весільної ходи – запросин. Як заведено, на груди гостям чіпляли яскраві букетики. Далі кожен район – учасник відтворював свою частинку весільного обряду.

Присутнім надзвичайно сподобалися майстер-класи з побутових поліських танців: «Краков’як», «Полька», «Нареченька», «Печене порося», «Яблучко», «Шир» та «Козачок». А пригощали весільних гостей стравами традиційної місцевої кухні – кулешиком з кишкою, гарбузовою кашею, млинцями з печі та короваєм.

Під час фестивалю діяли виставки весільних фото, вбрання, рушників та короваїв – від колишнього до сучасного. На верстатах у місцевих майстринь можна було спробувати ткати доріжки та рушники. Охочих також вчили виробляти з прісного тіста прикраси для весільного хліба.

Основне завдання фестивалю - це відтворення циклу календарно-родинної обрядовості українців, вивчення етнічних особливостей та фольклорної спадщини, ознайомлення з культурою і традиціями Полісся.



pic



pic



pic Про це повідомляє прес-служба Рівне нської ОДА.