Часто буває, що пора навести лад не лише в кімнаті, а й у своїх думках і заодно позбутися декількох кілограмів та перебороти свої страхи.

1. Скористайтеся правилом 90%

Правило 90% можна застосовувати в разі будь-якого вибору або дилеми. Оцінюйте варіанти за шкалою від 0 до 100. Якщо певний варіант отримає оцінку нижче 90 - відкиньте його. Такий критерій змушує вас вибирати ідеальні можливості, а не дозволяти іншим людям або всесвіту робити це за вас.

2. Позбавтеся від зайвих «так»

Коли ми не в змозі відмовити людям, ми говоримо «так» частіше, ніж хотілося б. Час на завдання йде безповоротно, а відчуття радості від них - нуль.

Ось одна вправа, яке допоможе говорити «ні». З ранку покладіть в кишеню шнурок. Кожного разу, коли ви чітко і ясно вимовляєте «ні», зав'язуйте на ньому вузлик. Увечері підведіть підсумок: якщо налічите п'ять вузликів, можете більше не виконувати цю вправу.

3. Пригальмуйте

Коли ми нервуємо, боїмося і відчуваємо стрес, то починаємо рухатися швидше. А треба сповільнитися. Допоможе всього одне позіхання. Воно дасть сигнал парасимпатичній нервовій системі, яка відповідає за релаксацію, що небезпека минула, і допоможе заспокоїтися.

4. Перезавантажте думки

Наша пам'ять відчуває величезні перевантаження: робочі питання, домашні справи, зустрічі і т.д. В результаті ми не можемо запам'ятати навіть елементарний список покупок. Навести порядок у свідомості допоможе метод споглядання точки.

Виберіть точку на стіні або аркуші паперу і сконцентруйтеся на ній. Ваша увага буде скакати з одного боку в інший - не чиніть опору цьому, а навпаки - заохочуйте. Кожен раз, помітивши, що ви відволіклися від цієї точки, запишіть, що вас відволікло, і повертайтеся назад до точки. Так у вас з'явиться список того, що ще має для вас значення і має бути або вичищено, або вирішено.

5. Харчуйтеся без фанатизму

Як харчуватися правильно, але не мучити себе виснажливими дієтами? Не потрібно зважувати свою їжу, підраховувати калорії або вивчати інгредієнти - просто дотримуйтесь балансу вмісту тарілки. Дві або навіть три чверті збалансованої тарілки повинні складатися з рослинної їжі: фруктів, овочів, бобових, насіння, горіхів і цільнозернових продуктів. Якщо ви як слід попрацюєте над адекватним наповненням цієї частини тарілки, інші рішення не матимуть особливого значення, а зайві кілограми підуть.

6. Проведіть ревізію в соцмережах

У багатьох в друзях є люди, з якими не хочеться постійно бути на зв'язку. Але почуття провини заважає їх видалити з друзів. Насправді проводити ревізію в списку друзів - це нормально.

Намалюйте в блокноті шість концентричних кіл. Центральне коло - це ви. Решта назвіть «день», «тиждень», «місяць», «рік», «інше». Впишіть в коло друзів зі списку відповідно до бажаної частоти особистого спілкування.

Подивіться, що вийшло. А тепер задумайтесь, що буде, якщо ви отфрендите тих, хто потрапив в категорію «інше»? Можливо, нічого страшного не станеться, але вам буде набагато легше без цього спілкування.

7. Говоріть «ні» токсичним людям

Токсичні люди - ті, що змушують вас погоджуватися на те, що вам не подобається. При цьому ви витрачаєте масу енергії на спілкування з ними, а вони лише будять ваших особистих гремлінів. Як же сказати їм «ні» і захистити свої інтереси?

Не ходіть навкруги. Якщо ви сумніваєтеся, токсичні люди відчують вашу слабкість і постараються взяти над вами верх. Говоріть чітко і ясно:

Прошу вибачення, але я не зможу піти з вами.

Я не зможу зустрітися з вами.

Я не можу прийти.

8. Застосовуйте формулу «4Д»

Якщо ви завантажені справами, розділіть їх. Допоможе в цьому формула «4Д»:

- Давай! Справи, які не терплять зволікання. Якщо вам потрібно це зробити зараз, беріть і робіть.

- Допобачення! Якщо від справ немає результату, то нічого їм робити в вашому списку. Не бійтеся сказати «ні» зустрічам, на які не хочете йти, і чужим прохання, які лише марнують ваш час.

- Делегувати! Справи, які без втрат можна делегувати іншій людині. Не намагайтеся взяти під контроль абсолютно всі процеси. Перестаньте навантажувати себе справами, які можуть виконати інші люди.

- До кращих часів! Якщо справу можна відкласти до кращих часів, то спокійно відкладіть. Тільки не забудьте зазначити, коли ви плануєте її реалізувати.

Яке перше враження справляє кожен знак зодіаку

9. Користуйтеся правилом одного дотику

Папери - це частина хаосу. Тому, як тільки вам в руки потрапляє документ, застосовуйте правило одного дотику: приберіть його в відведене місце, виконайте потрібні дії (наприклад, оплатіть рахунок) або викиньте.

10. Ставте собі дедлайни

Пройдіться з блокнотом і олівцем по всьому будинку і перепишіть все, що помітите: лампи, які давно хочете полагодити, старий одяг, який вийшов з моди, кухонне начиння, яке припадає пилом в очікуванні свіжих соків або фондю та інше.

Ці речі - фон, який ви майже не помічаєте. Біля кожного пункту проставте термін позбавлення від мотлоху, причому доступний для огляду: дату, коли збираєтеся доробити розпочате. Не знаєте коли - пишіть «викинути» і переходите до наступного пункту.

11. Викидайте все, що вам не потрібно

Позбутися від зайвих речей в будинку непросто. Але зовсім не обов'язково затівати глобальне прибирання - досить точкових ударів. Кожен день викидайте 1 непотрібний предмет з будь-якої кімнати.