У різні часи фаті приписували інше значення. Задум фати залежить від історичного періоду часу, культури і релігійних вірувань наречених. У різні проміжки часу фата символізувала захист від надприродного, а також багатство і шляхетність. Для сучасних наречених фата в значній мірі сприймається скоріше як модний аксесуар, який доповнює плаття, образ нареченої і стиль свята. Значно рідше фату розглядають як річ із глибоким змістом.

Історія

Історія фати бере свій початок з давніх імперій греків та римлян. Наречена одягала фату для захисту від злих духів під час весільної церемонії. У ці часи фата була яскравого червоного або жовтого кольорів. Язичники вірили, що саме ці кольори могли захистити наречену. Фата також була призначена для захисту нареченої від погляду нареченого. Вважалося, що це погана прикмета, якщо наречений бачить наречену до весілля .

Значення фати в християнстві

Традиційно під час християнського весілля наречений і наречена носили вінки з квітів і гілок. Це символізувало, що наречений і наречена будуть жертвувати чимось протягом усього подружнього життя. Фата стала елементом християнського весілля на початку ХХ століття. Їі використовували, щоб показати нареченому і гостям непорочність і чистоту нареченої.

Види фати

У язичницькі часи фата виготовлялась з тонкої жовтої або червоної тканини. Єврейські весільні церемонії ввели в моду білу фату, яка традиційно була довгою, щоб покрити обличчя і тіло нареченої. Сучасна мода пропонує фату різних довжин – вона може бути як до самої землі, так і такою, яка ледь торкається плечей нареченої.

Традиції

Згідно з традиціями, фата, позичена у щасливої заміжньої жінки принесе щастя і багатство. Також вважається поганою прикметою для нареченої носити фату до весілля, але якщо вона хоче приміряти її, то ніколи не повинна робити це одночасно із приміркою сукні.

Особливості сучасної фати

Фату найчастіше шиють з мережива або фатину. Вона складається з двох частин: одна є нерухомою і залишається в задній частині голови, а інша служить для того, щоб покрити обличчя нареченої. Мереживо або фатин, який використовується для пошиття фати є зазвичай білого кольору, але можна й обрати будь-який інший світлий відтінок в тон шкіри.

У наш час фата вже не має жодного язичницького сенсу і не для всіх вона є релігійним символом, а просто невід’ємним елементом, який вдосконалює образ нареченої. Яку довжину і стиль фати не обрала б наречена, вона буде виглядати прекрасно у цей святковий день.

Джерело