Вони вже давно об'єднані, тож знають усі тонкощі процесу. А ще недоліки та проблеми, які виникають через це. Попри все переконані - іншого шляху обрати не можна, та й не варто.

Найбагатша чи найуспішніша: чому Крупець цього не визнає?

Крупецька громада – одна з перших і одна з найуспішніших на Рівне нщині . Хоча на місці від звання «найуспішнішої» максимально «відхрещуються». Уся справа у реверсній дотації, яка становить 10%. За словами місцевого керівництва, якби ці кошти лишалися у громаді, змогли б зробити значно більше. Втім, саме реформу децентралізації тут вважають однією з найуспішніших і максимально пропагують серед інших населених пунктів. Так, навіть розглядають пропозицію приєднати до себе іще одну сільську раду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голос громади. с. Крупець [ВІДЕО]

Перевага Крупецької ОТГ ще й у тому, що на території зареєстровані кілька потужних підприємств, що дозволяє отримувати чималі податки. До того ж тут пропагують мале підприємництво та всіляко підтримують малий бізнес. Що ж стосується впровадження медичної реформи, то тут стан справ дещо інший. Адже медицина досі не передана громаді. У громаді – лише один сімейний лікар, тож і процес укладання декларацій поки затягується.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому Крупець не хоче називатися найбагатшою громадою Рівне нщини? [ВІДЕО]

Краща ситуація з освітньою реформою. Педагоги вже завершують навчання, а керівництво намагається вишити матеріальні питання. Так, тут вирішили, що доцільніше придбати для першокласників мультимедійний комплекс з ноутбуку та великого плазмового телевізора, а не проектор і мультимедійну дошку. Мовляв, так доцільніше.

Між Рівне нщиною і Волинню: як живе децентралізований Острожець?

Острожецька громада взяла на себе фінансування і освіти, і медицини. Таким чином повністю виправдала очікування, які ставили перед собою, впроваджуючи реформу децентралізації. Зараз у громаді рахують гроші, самостійно визначаючи, куди їх направляти, які галузі цього потребують найбільше. Так, до прикладу, тут створили власне комунальне підприємство, якому закупили трактори, причепи, щітка для замітання, коса лопата, інструмент, який перебиває дерево на щепу для опалення школу та лікарню, а також сміттєвоз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голос громади. Острожецька ОТГ [ВІДЕО]

Реформа освіти тут нині втілюється не лише місцевим коштом, а й за допомогою залучення коштів Державного фонду реконструкції та розвитку - 5 мільйонів гривень на нову школу у селі Борбин, а 3 - на садочок у селі Залав'я. Також фактично завершується процес створення опорної школи та визначення з філіями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Реформи на кордоні: як живе Острожецька ОТГ [ВІДЕО]

Складніша ситуація із втіленням реформи медицини. Адже для підписання декларацій необхідна була техніка, якої досі місцева амбулаторія не мала. Тож технічні нюанси дещо затягнути старт процесу. Та не лише це стало ключовою проблемою: вік лікарів, які нині працюють у амбулаторії не сприяє підвищенню довіри до них населення. Тому у громаді працюють над залученням молодих спеціалістів.