Деякі маніпуляції зі звичайною побутовою хімією можуть привести до несподіваних результатів, а деякі і зовсім краще не проводити.

Вам ніколи не хотілося поекспериментувати із засобами побутової хімії під час прибирання? Але, якщо ви не геній у області хімії, то краще не ризикувати. І мова йде не тільки про пошкодження меблів або одягу, в деяких випадках подібні експерименти - серйозний ризик для здоров'я.

Деякі сучасні господині, надихнувшись експериментальними лайфхаками, намагаються креативно підійти до процесу клінінгу і захоплено змішують різні миючі та чистячі засоби. Чимало людей вважає, що, якщо один засіб змішати з іншим засобом, то таким чином можна підсилити ефект.

Але в реальності все не так просто.

Більшість засобів для чищення досить безпечні при використанні за прямим призначенням (і з усіма зазначеними заходами), однак при змішуванні з іншими продуктами виникає досить високий ризик утворення хімічної сполуки, яка зашкодить поверхню, що очищається. Більш того, при з'єднанні деяких засобів може початися хімічна реакція з утворенням токсичних парів.

Отже, перш ніж влаштовувати хімічну лабораторію в своїй раковині важливо запам'ятати два правила:

1. Перед використанням необхідно уважно ознайомитися зі складом засобу і звернути особливу увагу на попередження.

2. Якщо ви не хочете влаштувати хімічну атаку у власному будинку, ніколи не варто змішувати один з одним наступні чистячі засоби:

Відбілювач + аміак

З'єднання відбілювача з аміаком приводить до утворення хлораміну - токсичного газу. Вдихання хлораміну може спровокувати короткочасну зупинку дихання і біль в грудях. У складі багатьох засобів для чищення вікон міститься аміак, так що змішувати їх з відбілювачем не варто.

Відбілювач + оцет

Майте на увазі: комбінація оцту з відбілювачем призводить до утворення хлоргазу, який вважається хімічною зброєю. Навіть у невеликій концентрації хлоргаз викликає подразнення слизової очей, кашель і утруднює дихання.

Відбілювач + спирт

Ви, можливо, чули про хлороформ? Зазвичай їм користуються зловмисники при викраденні своїх жертв в кінофільмах. Змішуючи відбілювач з етиловим (медичним) спиртом ви ризикуєте опинитися на місці цих жертв. Суміш може виявитися токсичною, в найлегшому варіанті - викликати роздратування шкіри.

Фахівці взагалі не рекомендують змішувати відбілювач з чимось окрім води.

Засіб для чищення труб + засіб для чищення труб

Ніколи не змішуйте два різних засоби для прочищення каналізаційних труб. У кожного такого засобу досить потужна формула і їх з'єднання може привести до непередбачуваних наслідків, навіть до вибуху. Використовуйте один продукт дотримуючись інструкції, якщо не спрацювало, не слід додавати до нього інший засіб.

Харчова сода + оцет

Сода і оцет давно вважаються вірним і в деякому роді екологічно чистим засобом клінінгу мало не будь-якого приміщення, включаючи кухню. Однак фахівці рекомендують не змішувати ці засоби: при з'єднанні відбувається бурхлива хімічна реакція, в результаті виходить вода і ацетат натрію, причому в основному це буде все ж вода. Варто також врахувати, що при попаданні оцту в закритий контейнер з содою може статися вибух.

Перекис водню + оцет

Це не найпопулярніша комбінація, але тим не менше експерти не радять змішувати перекис і оцет в одному контейнері, оскільки при з'єднанні утворюється кислота - потенційно токсична речовина, подразнююча шкіру, слизові оболонки очей і носа.

А ще ...

Інші засоби (для чистки вікон, для чищення сантехніки) часто містять реагенти на кшталт кислоти або аміаку, які в поєднанні з компонентами відбілювача можуть утворити по-справжньому гримучу суміш.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Домашні розсадники мікробів

Якою повинна бути підлога на кухні?