Щоденне вживання кави і чаю може мати корисний вплив на людей, які страждають від проблем із серцем, свідчить нове дослідження, опубліковане в Journal of the American College of Cardiology.

Вчені пов'язали споживання кофеїну, що міститься в двох найпопулярніших напоях, і зниження ризику аритмії.

При цьому дослідники попереджають, що це не стосується споживання енергетичних напоїв, які містять високий рівень кофеїну.

Аритмія змушує серце битися занадто швидко, повільно або нерівномірно. Тому багато лікарів радять пацієнтам з таким захворюванням уникати напоїв з кофеїном.

"Існує громадська думка, часто заснована на історіях, що кофеїн є поширеною причиною проблем із серцевим ритмом, - сказав керівник відділу електрофізіології в Лікарні Альфреда й Інституті серця та діабету Бейкера Пітер Кістлер. - Наше велике дослідження медичної літератури передбачає, що це не так".

Дослідники вивчили 11 великих міжнародних досліджень, в яких взяли участь 360 тис. людей, і виявили, що кофеїн не впливає на шлуночкові аритмії.

Аналіз показав, що споживання кофеїну в кількості до 300 міліграмів на день може бути безпечним для пацієнтів з аритміями. Це дорівнює приблизно трьом чашкам кави.

При цьому вчені зазначили, що можуть бути окремі відмінності в сприйнятливості до впливу кофеїну.

"Кавовмісні напої, такі як кава і чай, можуть мати довгострокові антиаритмічні властивості, - сказав Кістлер. - У багатьох дослідженнях пацієнти, які регулярно споживають каву і чай в помірних кількостях, мають більш низький ризик розвитку серцевих ритмів".

ДЖЕРЕЛО


Ми в соціальних мережах: ФБ Інстаграм

Читай також:

А що ти знаєш про каву? Користь і шкода популярного напою

Чим замінити каву?

Мед і фруктоза проти цукру: чи варто замінювати?