Серед виробників сходів відома наступна чи то легенда, чи то байка. Замовник попросив виготовити дерев’яну драбину за своїм ескізом. Головною його вимогою було те, щоб скрипіли третя, п’ята та восьма сходинки. Такі сходи, бачте, були в будинку бабусі, де пройшло його дитинство. Майстри довго билися над цим завданням, але впоралися. Якими методами – історія замовчує. А взагалі, скрипучі сходи вважаються браком у роботі справжніх професіоналів.

Чому ж скриплять дерев’яні сходи?

Скрипучий звук з’являється при терті різних деталей сходів під навантаженням ваги людини при підйомі або спусканні. При правильному збиранні сходів з’єднання окремих частин щільні та нерухомі, без найменшого зазору. Несучі елементи сходів міцно кріпляться до конструкцій перекриттів підлоги. Тому тільки що виготовлені та грамотно змонтовані сходи не скриплять. Однак неприємний для вуха звук може з’явитися пізніше.

Як усунути скрип дерев'яних сходів?

Найчастіше щільність з’єднань порушується в місцях найбільш сильних та точкових навантажень. Це стики ступенів та розташованих під ними підступенів, які при складанні частіше монтуються в паз на нижній грані щаблі. Зазор може з’явитися там, де несучі елементи сходів спираються на підлогу першого поверху або на перекриття. Саме цим місцям приділяється особлива увага при монтажі.

Рідше виникає тертя між ламелями, з яких склеюються щаблі. Це показник неякісної роботи в цеху фірми-виробника або низької якості застосовуваного клею.

Поява зазорів може бути викликана занадто різким перепадом в температурному режимі та режимі вологості приміщення. Дерево – матеріал живий. На шляху від лісової ділянки до готового виробу деревина потрапляє в різноманітні стани навколишнього середовища. Це і сушильна камера, цех чи майстерня, фарбувальна камера тощо. Тому довговічність дерев’яних виробів багато в чому залежить від якісного захисту антисептиками, міцного лакофарбового покриття та стабільного повітряного середовища в будинку. Досвідчений майстер обов’язково попередить про це замовника.

Усунення та профілактика скрипу дерев’яних сходів

При складанні окремих деталей сходів та при остаточному монтажі на місці застосовуються різноманітні способи з’єднань. Це можуть бути клейові з’єднання або з’єднання за допомогою металевих виробів. Однією з ознак висококласної роботи з виготовлення та монтажу сходів є відсутність видимого кріплення, тому правильний вибір його дуже важливий, тому провести ремонт сполук в подальшому може тільки підготовлена людина. Професіонали радять відмовитися при складанні сходів від шурупів та саморізів. У рідкісних випадках можна дублювати місця з’єднань клеями та мастиками. Під впливом механічних навантажень та деформацій деревини саме такі вузли втрачають щільність та міцність з’єднання.

Більш надійними та довговічними вважаються метизи з метричною різьбою. Це болти та гайки, гвинти та шпильки, різноманітні меблеві стяжки тощо.

Для запобігання скрипіння сходів грамотний професіонал застосовує в проблемних місцях для компенсації спеціальні прокладки з пружних матеріалів. Вони перешкоджають жорсткому контакту дерев’яних деталей. Добре зарекомендувала себе демпферна стрічка зі спіненого поліетилену.

Існують засоби для підтримки стабільної вологості та температури в приміщенні, щоб виключити можливі деформації дерев’яних виробів. Це особливо важливо для інтер’єрів, де багато дерев’яних деталей в обробленні меблів.

Джерело

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Яку москітну сітку вибрати та як доглядати за нею

Найпоширеніші помилки при ремонті - як не треба робити?