Наближається світле свято Пасхи Христової, паски і сирні паски - традиційне частування в це свято. Ми пропонуємо вашій увазі три прості рецепти традиційних великодніх страв: класичний варіант паски, міні-паску без дріжджів і сирну паску з цукатами.

Без ароматних пасок неможливо уявити Великдень, святкова випічка завжди на чільному місці в це велике християнське свято. Красиві паски створюють в будинку особливу атмосферу свята Воскресіння Христового, їх освячують в храмі і пригощають рідних і близьких. Ми підкажемо вам рецепти, за якими можна спекти великодні паски з повітряного тіста.

КЛАСИЧНА ВЕЛИКОДНЯ ПАСКА

Для тіста: 700 г борошна, 250 мл молока, 4 яйця, 200 г вершкового масла, 150 г цукру, 30 г свіжих дріжджів, 1 пакетик ванільного цукру, 1\2 чайна ложка солі, 100 г родзинок, цукати і глазур для прикраси.

Приготування:

1. Приготувати опару: в тепле молоко покласти дріжджі і 1 ложку цукру, кілька ложок борошна, добре перемішати і поставити в тепле місце підходити.

2. Жовтки відокремити від білків і розтерти до білого з половиною порції цукру, білки збити в піну з цукром.

3. Коли опара підійде змішати з просіяним борошном, жовтками, розм'якшеним вершковим маслом, додати ванільний цукор і сіль.

4. У тісто обережно додати білки, і родзинки, які попередньо потрібно обваляти в борошні. Замісити тісто і поставити в тепле місце підходити на кілька годин.

5. Коли тісто підійде, викласти у форми для пасок, змащені маслом. Випікати при 180 ° С близько години.

МІНІ-ПАСКА бездріждьова

Для тіста: 200 г вершкового масла, 200 г цукру, 250 г борошна, 1 ч. ложка розпушувача, 1 пакетик ванільного цукру, цедра лимона, 3 яйця, 100 г родзинок або цукатів, 1 ст. ложка коньяку.

Приготування:

1. Борошно просіяти через сито і замісити тісто з яєць, м'якого масла, цукру, борошна, додавши розпушувач, коньяк, цедру лимона, ванільний цукор, родзинки.

2. Форми для кексів змастити маслом і викласти тісто, випікати близько півгодини при 180 ° С. Прикрасити міні-паски за бажанням: глазур'ю, пудрою, горіхами або шоколадом.

СИРНА ПАСКА З ЦУКАТАМИ

Для тіста: 1 кг сиру, 5 яєчних жовтків, 200 г вершкового масла, 250 г вершків, 300 г цукру, 1 пакетик ванільного цукру, цукати.

Приготування:

1. Сир протерти через сито і збити в блендері (або пропустити через м'ясорубку).

2. Яєчні жовтки з'єднати з цукром і вершками, вмішати яєчні жовтки, вершки, цукор, розігріти, помішуючи, щоб цукор розчинився - але не доводити до кипіння. Додати вершкове масло.

3. У сир додати яєчно-вершкову масу, цукати, родзинки, горіхи (за бажанням), ванільний цукор. Форму для паски вистелити марлею, викласти сирну масу і накрити марлею верх сиру. Зверху покласти прес і поставити в холодильник на 8-10 годин.

4. Пізніше перевернути на тарілку гострим кінцем вгору і прикрасити за бажанням.

Обов'язково прочитайте:

Глазур для паски: оригінальні рецепти приготування

Про що розповість українська писанка: значення символів, кольорів та види розписних яєць