Важливим питанням для кожного, хто планує розпочати будівництво, є питання вибору оптимального матеріалу для зведення стін будинку. Такі класичні матеріали, як цегла і дерево, завжди займали основну нішу в будівництві житлових будинків, але сьогодні серйозну конкуренцію для них складають різні будівельні блоки та швидкомонтовані панельні конструкції. Тепер перед кожним, хто планує будівництво, одним з перших виникає питання - з чого будувати будинок?

Сьогодні на будівельному ринку представлений широкий вибір будівельних матеріалів, які можна використовувати для зведення будинку. Вибрати оптимальний варіант з такого асортименту досить складно. Тому до вирішення питання варто підійти досить відповідально.

Стіни формують чверть всієї вартості будівництва будинку. Отже, задаючись питанням з чого будувати будинок, беремо до уваги такі чинники:

- Ціна. Вибираючи легкий стіновий матеріал, не потрібно буде закладати заглиблений, дорогий фундамент, це суттєво знизить загальну вартість будинку.

- Теплоізоляція. При виборі будматеріалу для дому, орієнтуйтеся на місцевий клімат. Обравши матеріал з хорошими показниками теплоізоляції, стіни будинку можна буде не утеплювати.

- Витрати часу та праці. Зведення блокових стін відбувається легше і швидше, ніж стіни з дрібноштучних матеріалів. Найвищу швидкість будівлі дає зведення стін з СІП панелей.

- Витрати на оздоблення. Наприклад, дерев'яний брус абсолютно не потребує додаткового оздоблення стін, за рахунок своєї природної естетичності, на чому можна істотно заощадити.

Розглянемо які є основні види стінових будматеріалів і порівняємо їх технічні характеристики.

ДЕРЕВО

pic Переваги дерев'яного стінового матеріалу:

- механічна конвеєрна обробка деревини скорочує терміни спорудження;

- естетичність;

- порівняно легка вага споруди, під яку не потрібно закладати потужний, заглиблений фундамент;

- низька вартість споруди;

- низька теплопровідність. Збереження тепла є природною якістю деревини;

- екологічність.

Недоліки дерев'яного стінового матеріалу: будинок з оциліндрованого бруса дає усадку, яка відбувається протягом року після закінчення будівництва; висока вартість клеєного бруса.

СІП ПАНЕЛІ

pic Переваги СІП панелей:

- відсутність усадки стін;

- легка вага і економія на фундаменті;

- найвища швидкість будівництва;

- розмаїття архітектурних можливостей;

- можливість використання будь-яких матеріалів для обробки;

- гарне енергозбереження;

- низька вартість споруди.

Недоліки СІП панелей: обмеження висоти споруди (не більше двох поверхів); паронепроникність і низька теплопровідність, що приводить до ефекту термоса всередині приміщення.

ЦЕГЛА



pic Переваги цегли:

- монолітність і міцність;

- пожежостійкість;

- стійкість до ураження грибками, комахами, шкідливими мікроорганізмами;

- можливість обробки якими завгодно оздоблювальними матеріалами.

Недоліки цегли: підвищена гігроскопічність, виникнення високої вогкості в приміщеннях; цегла програє по теплоізоляційних властивостях таким матеріалам як дерево і пінобетон; недоцільно висока вартість будівництва.

ПІНОБЕТОН І ГАЗОБЕТОН

pic Переваги піно-і газобетону:

- можливість різних способів обробки;

- пожежобезпечність;

- невисока вартість;

- екологічність;

- хороша теплова та звукова ізоляція;

- легкий, швидкомонтований матеріал, який не вимагає закладання потужного фундаменту.

Недоліки піно-і газобетону: підвищена гігроскопічність; недостатня міцність, можливість пошкодження при транспортуванні; необхідність у зовнішній обробці через ризик карбонізаційної усадки.

Ви бачите, що варіанти вибору матеріалу для будівництва різні, але не забувайте зважати на те, що для вас стоїть на першому місці з наведених характеристик. І тоді ви зможете прийняти правельне рішення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Найпоширеніші помилки при ремонті - як не треба робити?

Електричні каміни для квартири — переваги та недоліки