Взимку на дачі для дітвори найдеться чимало захоплюючих і веселих занять: це гра в сніжки і будівництво снігової фортеці, ліплення сніговиків і лижні прогулянки, але улюбленою розвагою завжди стає крижана гірка, скочуватися з якої можна на чому завгодно, хоч на власних ногах.

Вибір місця для гірки

Головна вимога – безпека «атракціону», тому поблизу гірки не повинно бути автомобільних доріг, будівель, дерев і чагарників, будь-яких водойм і канав. Якщо гірка буде високою, потрібно максимально убезпечити спуск по всій її довжині.

Також навколо гірки має залишатися досить місця, щоб підходити до неї і підніматися наверх без штовханини, а у вечірній час потрібно освітлення навколишньої території.

Габарити и конструкція гірки

Довжина, висота и ширина сніжної гірки будут залежати від розмірів ділянки, відділеної під неї. Орієнтовна довжина 5 м, ширина залишається на власний розсуд.

Технологія будівництва

Ліпити гірку краще в відлигу – такий сніг набагато щільніше трамбується і буде довше тримати форму. Сніг насипають лопатами, надаючи гірці необхідні обриси і добре його утрамбовують. Форма може бути не тільки класичною із прямим спуском, але і з арками, поворотами; творчі особистості можуть нафантазувати що завгодно.

Головний та найвідповідальніший етап – заливка гірки водою. Коли вона готова, за допомогою відер з водою, шланга або лійки поливають її водою: рівномірно, акуратно і не поспішаючи. Від цього буде залежати якість льоду. Поверхню потрібно підрівнювати, а ямки, що утворюються від води, засипати снігом і знову заливати.

Далі пролита гірка повинна добряче замерзнути, і тільки після цього гірку заливають повторно. Так роблять декілька разів, поки поверхня «траси» не стане ідеально рівною і гладкою. Конструкцію обов’язково потрібно залишити замерзати на ніч, а вранці можна здійснити перший пробний спуск. І не забудьте сходинки посипати піском.

Джерело

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Електричні каміни для квартири — переваги та недоліки

Як ефективно використати підвіконня на кухні [ФОТО]