Вибрати найкращий матеріал для обробки ванної досить важко. Оскільки одні люди хочуть, щоб він був практичним і служив вічно, інші воліють ціну якості, а треті на п’єдестал виносять ексклюзивність.

Більшість людей вибирають оздоблювальні матеріали для ванної кімнати виходячи з таких критеріїв:

- стійкість до вологості – постійний вплив вологи не витримає будь-який матеріал;

- гігієнічність – наприклад, плитку можна довести до стерильності;

- безпека – при підвищенні температур матеріал не повинен виділяти токсичних речовин;

- легкість у прибиранні – яка господиня захоче годинами відмивати брудні поверхні?

pic



pic

Плитка. Відмінний варіант, який задовольняє всі вимоги, які ми визначили раніше. Якщо ви шукаєте відповідь на питання, чим обробити стіни у ванній кімнаті, то, вибираючи плитку, не помилитеся. Вона екологічно чиста, служить довго, легка у догляді. Єдиним мінусом можна вважати дорожнечу якісної плитки і її укладання, а також необхідність попереднього вирівнювання стін та стелі.

pic

Панелі ПВХ. Їх частіше всього використовують для декору стелі, але також панелі можуть використовуватися для обшивки стін. З переваг слід відзначити дешевизну матеріалу, відсутність необхідності попереднього вирівнювання стін (каркас, на який кріплять ламелі, приховає всі нерівності), а також досить широкий асортимент кольорового виконання пластикових панелей. Для стелі часто використовують дзеркальні панелі, які здатні візуально розширити простір. Головний мінус – це крихкість. При необережному поводженні на ламелях з’являються ушкодження (вм’ятини або пробоїни).



pic Фарба. Якщо бюджет обмежений, і ви шукаєте спосіб недорого обробити ванну кімнату, то це підходящий варіант. Хоча, з іншого боку, для того, щоб якісно пофарбувати, потрібно обштукатурити стіни і пошпаклювати, а це чималі витрати. Тому економія тут виходить уявна. Якщо порівнювати за вартістю цей і попередній варіант (пластикові панелі), то бюджет на обробку цими матеріалами буде приблизно однаковим. З плюсів ще варто відзначити широкий асортимент колірної гами (можна вибрати будь-який з вподобаних кольорів аж до потрібного відтінку), а також можливість комбінування кольорів, нанесення малюнків, орнаментів під трафарет. Для експлуатації у ванній кімнаті використовують водоемульсійну або латексну фарбу, яка добре себе показала в приміщеннях з підвищеною вологістю.



pic

Шпалери. Якщо мова йде про ремонт своїми руками, то шпалери поклеїти простіше всього. Хоча і тут важлива підготовка поверхні, тобто вирівнювання стін або стелі. Але якщо ці етапи вже позаду, то поклеїти шпалери – це найменш витратний за часом і грошам варіант. Проте, у ванній кімнаті з часом шви в шпалерах будуть відклеюватися. І це головний мінус такого способу обробки. Доведеться підклеювати, від цього нікуди не дітися. Також потрібно знати, що найбільш підходящі види шпалер для ванної кімнати, які майже не бояться вологи – це вінілові і склошпалери.



pic Декоративна штукатурка. Теж хороший варіант, особливо якщо врахувати, що кахель за довгі роки використання вже встиг набриднути. Декоративна штукатурка – це новий і сучасний тип оздоблення, чудовий зовнішній вигляд і можливість імітувати поверхню каменю, мармуру, дерева, цегли. Такий спосіб обробки відкриває широкі можливості в плані дизайну. Для забезпечення вологостійких властивостей поверхню з декоративною штукатуркою краще покрити декількома шарами лаку.

Джерело

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Фотошпалери в інтер'єрі: простий спосіб розширити простір [ФОТО]

Сірий колір в інтер'єрі кухні [ФОТО]