Які продукти крім йогурту, молока і яєчної шкаралупи багаті кальцієм, який так потрібен для правильної і активної роботи нашого організму? І чи варто налягати на ці продукти або досить поступово додавати їх в свій раціон? Що і як потрібно їсти, щоб кальцій засвоювався організмом? На ці та інші нагальні питання ми сьогодні відповімо в нашому матеріалі.

Всі ми знаємо, що кальцій - будівельний матеріал для наших кісток, він допомагає нам зберігати нігті міцними, а зуби цілими. Однак, якщо ти раптом вирішила, що тобі не вистачає кальцію, то не варто їсти сир кілограмами і вітаміни пачками. Справа в тому, що це не працює, так як кальцій в самоті не засвоюється нашим організмом, так як і кальцій в таблетках (якщо просто пити таблетки кожен день). Для успішного зміцнення кісток, зубів і поповнення організму кальцієм, слід стежити за своїм харчуванням, зробити його максимально збалансованим і продуманим.

Так, давай порахуємо денну норму кальцію. У віці від 19 до 50 років, добова норма кальцію - 1000 мг або 1 грам, а після 50 - 1200 мг. А вітаміну D, згідно дослідженнями The National Institutes of Heath - 0,636 мг. Цієї мінімальної норми в день вистачить для нормальної роботи організму без побічних ефектів. Тому, варто розібратися в яких продуктах міститься багато кальцію і поглянути на цей список.



pic

Так, ми вже говорили, що в кальцій дуже погано засвоюється організмом на самоті. Для правильної роботи йому потрібен помічник у вигляді вітаміну D, який "розкриває" всі властивості кальцію. Але для того, щоб не навантажувати себе зайвими таблетками і не допомагати гаманцю скидати вагу, досить вживати правильні продукти, які містять і кальцій, і вітамін D.

Важливо зауважити, що немає універсального продукту, але є продукти, в яких знаходяться ці елементи в достатніх кількостях. Давай розглянемо докладніше фаворитів серед продуктів, в яких міститься багато кальцію, щоб знати своїх героїв в обличчя.

Які продукти містять в собі достатню кількість кальцію і вітаміну В?

Соя

Так, одним з лідерів серед продуктів харчування щодо вмісту вітаміну D можна вважати сою. Цей дуже спірний вегетаріанський продукт має не тільки велику кількість кальцію, але і здатністю розбавити наш раціон. З соєвих бобів виробляють такі продукти, як сир тофу, соєве молоко, котлетки і масу інших продуктів. Для прикладу, в 100 грамах сиру тофу міститься 350 мг кальцію, а в молоці - 60. Тільки цими продуктами можна покрити половину добової норми кальцію, а й здорово поїсти без шкоди для фігури.

Горіхи - корисний продукт для нашого організму, який містить масу живильних речовин і важливих мікроелементів. Але мало хто знає, що в мигдалі ще й є дуже багато кальцію. 100 грам мигдалю містить в собі 273 мг кальцію, що є досить пристойною дозою на день. Крім кальцію в мигдалі ще можна знайти магній, який теж допомагає зміцнювати кістки.

Лосось і тунець

Лосось лідирує серед всіх представників червоної риби за кількістю необхідних для кісток речовин. У лососі знаходиться рекордна кількість вітаміну D: 0,595 мг на 100 грам лосося. Тобто, від однієї порції лосося можна отримати всю денну норму вітаміну D, який, як ми знаємо, допомагає засвоюватися кальцію. І смачно, і неймовірно корисно. В тунці знаходиться трохи менше вітаміну D, ніж в лососі, однак, він не менш корисний.

Банани - найнесподіваніший продукт за змістом кальцію. Однак, тут не все так просто. Самого кальцію в банані трохи - всього 8 мг на 100 грам. Але зате в одному банані знаходиться добова норма калію, який не дає організму втратити вже наявний кальцій. Простіше кажучи, варто їсти банани, щоб уникнути вимивання кальцію з організму.

Брокколі

Куди без зелених овочів? Так, брокколі містить досить багато кальцію (47 мг на 100 грам) і корисного вітаміну K (101 мг на 100 г), які допомагають дбати про наш організм, зміцнюють і відновлюють кістки. Крім того, брокколі ще і відмінно допомагає поліпшити імунітет.

Біла квасоля

Чашка білої квасолі містить 200 мг кальцію і 125 мг магнію, що є неймовірно великою кількістю корисних вітамінів, які допомагають зміцнювати кістки. Так, приготувавши тільки одну чашку квасолі на обід і закусивши лососем, ти поповниш свою денну норму кальцію.

Сметана і вершкове масло

У сметані і вершковому маслі знаходиться досить висока кількість вітаміну D і трохи кальцію (це ж молочні продукти). Так, трохи масла або сметани в твоїй страві в день не зашкодить та поповнить твій організм на 50 (сметана) і 150 (масло) мг кальцію.

ДЖЕРЕЛО


Любіть себе та будьте здорові!

Ми в соціальних мережах: ФБ Інстаграм

Читай також:

Сім способів позбутися кіл під очима

Поради дієтолога: Чим харчуватися в спеку?

Правила прийому антибіотиків