Будувати без проекту, не враховувати характеристики грунту, заради економії купувати будматеріали сумнівної якості - і це ще не весь перелік помилок, які роблять при будівництві власної оселі.

1. Будувати без проекту

Заради економії люди відмовляються від розробки проектної документації і буквально малюють план майбутнього будинку в зошиті. Потім наймають бригаду, будують - а потім дивуються, чому пішли тріщини по стінах, будинок неможливо протопити, а в процесі робіт виникли проблеми, які збільшили терміни і витрати на будівництво.

2. Залишити будівельників без нагляду

Поставте себе на місце будівельника. З одного боку, ви повинні зробити все в суворій відповідності з проектною документацією і технологією виробництва робіт. З іншого - зробити все якомога швидше і з мінімальними витратами.

Загалом, якщо не контролювати робітників, кошторис виросте в два рази, а в фундаменті може не виявитися арматури. Прораб вам тут не помічник - він теж виконавець. Гарантію якості може забезпечити тільки незалежний контролер.

3. Будувати за чужим проектом

Конструктивні рішення фундаменту будівлі визначаються характером грунту. Піщаний або торф'яний, скельний або пилувато-глинистий - всі ці види грунту мають різну несучу здатність. Якщо це не враховувати, ваш будинок попливе, в гіршому випадку доведеться будувати його наново.

4. Помилитися в розмірах

У проектах зазвичай вказують розміри будівлі по осях. Осі проходять в середині стін, таким чином габаритні розміри будівлі більше осьових. Низькокваліфіковані бригади часто їх плутають, в результаті фундамент і стіни виходять трохи меншими, ніж потрібно, через це виникає велика кількість проблем і нестиковок при подальших роботах.

5. Потрапити на контрафакт

Ринок підроблених будматеріалів зростає щорічно на 18-20 відсотків. Тому при покупці матеріалів, особливо для електромонтажних робіт і внутрішніх інженерних мереж, треба бути уважним. Неякісний матеріал - основна причина протікання і загоряння в будинку. Тому, щоб перестрахувати себе віддавайте перевагу великим постачальникам, з історією та репутацією. І обов'язково перевіряйте наявність сертифікатів на матеріали.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: 10 Лайфхаків для будинку, які поліпшать ваш побут.