Про користь меду вже всі чули. А от як дізнатися, який саме мед купувати? Адже зараз легко можнанатрапити на підробку.

Колір

Перше, на що ми звертаємо увагу, це на колір продукту. Колір меду може бути від майже безбарвного до темно-коричневого. В основному, переважають світлі тони, однак такі сорти меду як гречаний, вересовий і каштановий мають більш темні кольори в діапазоні від темно-жовтого до червоно-коричневого. Слід зазначити, що темний мед корисніший за світлий. У ньому міститься більше мінеральних і інших речовин.

Аромат

Справжній мед володіє специфічним, яскраво вираженим запахом. Аромат меду властивий для рослини, з якої він був виготовлений. Якщо мед не має запаху або пахне кислинкою – можливо, він виготовлений з цукрового сиропу, або неправильно зберігався. Так що відсутність аромату, або будь-який неприємний запах повинен змусити вас утриматися від покупки такого продукту.

Консистенція

Консистенція (в’язкість) більшості сортів меду, який збирається бджолами в наших краях, відразу після відкачування сиропоподібна. У процесі осідання (2-4 тижні) консистенція стає в’язкою і тягучою. Після кристалізації (через 2-3 місяці після відкачування) мед стає щільним, кристалоподібним. На властивість меду кристалізуватися і на швидкість кристалізації впливає, насамперед, співвідношення глюкози і фруктози. Чим більше в меді глюкози, тим швидше починається і відбувається кристалізація.

Якщо ви купуєте взимку або ранньою весною рідкий мед — це або перетоплений продукт, або фальсифікат.

Слід зробити одне важливе зауваження: стійкість меду проти нагрівання невисока. Лікувальні властивості нагрітого або перетопленого продукту знижуються. При 40 °С і вище мед втрачає свої корисні властивості і перетворюється в просту солодку субстанцію (практично – звичайний глюкозо-фруктозный сироп). При цьому мед втрачає бактерицидні властивості та аромат. Тепло змінює колір меду – він стає більш темним, іноді коричневим.

Під час перетоплювання меду нечесні на руку ділки можуть додавати різні домішки: цукор, патоку, борошно, крохмаль, крейду та інші речовини, через можливий розвиток у продукті процесів бродіння. При покупці вас повинні насторожити бульбашки на поверхні меду, кислуватий запах, а також розшарування. Пам’ятайте – якісний мед після кристалізації має однорідну консистенцію.

Як же перевірити якість меду в домашніх умовах?

Візьміть у продавця невелику баночку меду, і проведіть вдома кілька простих експериментів.

– Хороший мед повністю розчиняється в трохи теплій воді, надаючи їй жовтувате забарвлення. Якщо ви розчинили у воді ложку купленого меду, і виявили осад, пластівці або які-небудь суспензії – радимо більше не купувати продукти у цього продавця.

– Борошно і крохмаль в меді можна знайти, застосувавши настойку йоду. У водний розчин меду вноситься декілька крапель настойки йоду, після чого неякісний мед, що містить борошно або крохмаль, набуває синій колір.

– Якщо підробка містить цукрову патоку, то такий мед стає клейким і не кристалізується, а якщо до водного розчину такого меду додати кілька крапель 96% етилового спирту, то у пробі з’явиться білий осад.

– Перевірити мед на наявність у ньому домішок соди або крейди також можна в домашніх умовах. Для цього потрібно розчинити ложку меду в теплій воді, а потім додати до розчину кілька крапель оцту. Якщо в продукті знаходяться якісь домішки, хімічна реакція не змусить себе чекати.

– Існує ще один народний спосіб визначити якість меду: розітріть маленьку крапельку на тильній стороні долоні. Через 3-5 хв. натуральний мед вбереться без залишку, ну а якщо залишився липкий, трохи блискучий слід, значить присутні якісь сторонні добавки.

Джерело