Прасувальна дошка - необхідний елемент в кожному будинку. Адже прасування одягу - це щоденний процес. У продажу є широкий асортимент цих аксесуарів. Тому перед тим як купити прасувальну дошку, необхідно ознайомитися з основними принципами її вибору.

Основні критерії вибору

Невелика вага. Дошка не повинна важити занадто багато, так як їй найчастіше користуються жінки. Компактні габарити. Після складання, прасувальна дошка не повинна займати занадто багато місця. Адже її потрібно десь зберігати.

Міцність конструкції. Стійкість - один з найважливіших параметрів. Дошка не повинна хитатися при прасування або, тим більше, прогинатися. Дуже важливо, щоб міцність цього аксесуара не сильно впливала на вагу і габарити. Тому необхідна певна «золота середина».

Зручність. Для ефективного і швидкого прасування поверхня повинна бути досить широкою. На дошці в обов'язковому порядку повинна бути підставка для праски. Бажано також перенесення з розеткою, в яку буде включатися праска.

Мобільність. Буде зручно, якщо ніжки регулюються по висоті, щоб господиня змогла налаштувати їх під свій зріст. При цьому важлива простота системи регулювання, а також надійність фіксаторів.

Якість. Поверхня обов'язково повинна мати м'яке покриття, але щоб воно при цьому не пригорало.

Читайте також: 7 правил при покупці черешні

Ми розібралися, як правильно вибрати прасувальну дошку. Але існує дуже багато різних варіантів.

Спробуємо розібратися в тому розмаїтті, яке представлене на ринку, і розглянемо вищезгадані аспекти по пунктам.

Почнемо зі стільниці - основного елементу прасувальної дошки. Основа може бути виготовлена з декількох типів матеріалів:

ДСП, що є найдоступнішим матеріалом. Однак він має один істотний «мінус». З плином часу таку стільницю під впливом пари і вологи може «повести». У підсумку, вона деформується.

Сітка, яка може бути плетеною або цільною. Вона дозволяє пару легко проходити крізь поверхню, що грає важливу роль. Крім того, вона міцна і не деформується.

Лист металу. Такі дошки відрізняються високою міцністю і довговічністю. Необхідно лише звертати увагу на частоту отворів для проходу пари. Якщо їх мало, то буде часто псуватися чохол. Тому ідеальний варіант - покрита деревом залізна стільниця.

Термопластик, що є, по суті, інноваційним матеріалом. Він добре пропускає пар, не піддається провисанню, міцний і при цьому дуже легкий, а також відображає тепло. Його єдиний недолік - висока вартість.

Читайте також: Чому може загинути фіалка? Та як цього уникнути?

Якщо міркувати про розміри стільниці, то тут кожен керується власними уподобаннями. Але все ж, оптимальною є ширина від 38 см, а довжина - близько 150 см.

Чохол, що покриває стільницю прасувальної дошки, грає важливу естетичну і практичну роль. Тому слід врахувати кілька аспектів, перед тим як вибрати чохол:

Матеріал чохла. Дешеві моделі мають бавовняні чохли. Якіснішими вважаються покриття з синтетичних матеріалів, які відрізняються негорючістю, антипригарними і вологонепроникними властивостями.

Можливість зміни. Багато виробників роблять чохли знімними, тому як їх у майбутньому доведеться міняти на новий або прати. При цьому знімний чохол повинен надійно кріпитися і не зсуватися по стільниці. Варто вибрати саме змінний чохол.

М'якість. Чохол повинен володіти м'якою підкладкою, яка забезпечує легкість прасування. В іншому випадку доведеться щось стелити.

Додаткові аксесуари. Серед них варто виділити спеціальні вкраплення, що дозволяють очищати праску, вставки з металу для двостороннього прасування тощо.

Основа конструкції - це ніжки. Краще, якщо вони будуть виступати за краї вироби по ширині. В цьому випадку прасувальна дошка буде більш стійкою.

Від матеріалу ніжок залежить міцність і легкість. В ідеалі вони повинні бути виготовлені з алюмінію. Також на ніжках повинні бути наконечники з пластмаси або гуми. Такі елементи безпеки запобігають ушкодженню підлоги дошкою.

Варто також звертати увагу на метод кріплення ніжок до стільниці. Можуть використовуватися болти, заклепки або зварювання. Варто відзначити, що заклепки є самим ненадійним варіантом, так як схильні розхитуватися з плином часу. Найкраще вибрати дошку з болтовим кріпленням.

Фіксація висоти стільниці може бути плавною або ступінчастою. Звичайно, перший варіант дозволяє більш точно відрегулювати дошку під себе. Однак даний варіант схильний до швидкого розхитування. Тому найкраще вибрати дошку зі ступінчастою фіксацією висоти. Тим паче, що наявних трьох-чотирьох позицій достатньо для правильного регулювання.

Джерело