Як правильно прати ковдри виготовлені з різних матералів?

Ковдра із синтепону

Синтепонові ковдри прати звичайно простіше за все, адже синтепон при пранні не "звалюється", а значить ковдра після прання не втрачає свій первісний вигляд. Як правило, ковдри із синтепону дозволяється прати в машинці-автоматі, однак краще самостійно переконатися в цьому, вивчивши етикетку ковдри. На ній, до речі, буде зазначений і оптимальний режим прання, що теж є важливим.

Якщо інформацію про особливості прання синтепонової ковдри на етикетці знайти не вдалося, то діяти можна відповідно до загальних рекомендацій для цих ковдр. Так, прати ковдру із синтепону потрібно при температурі не більше 40 °С, режим прання в машинці варто встановити на "делікатний".

Для прання рекомендується застосовувати рідкий мийний засіб або ж м'який пральний порошок. Ніяких додаткових умов для прання синтепонової ковдри в машинці-автоматі немає: по завершенні циклу прання ковдру залишається лише дістати, розправити й залишити сушитися при кімнатній температурі.

Ковдру під час сушіння обов'язково потрібно перевертати і струшувати. Якщо пральна машинка-автомат не розрахована на прання таких габаритних речей, як ковдра, то доведеться зайнятися пранням синтепонової ковдри вручну. У цьому випадку рекомендується перед пранням спочатку почистити найбільш забруднені ділянки ковдри за допомогою жорсткої щітки та рідкого мийного засобу.



як прати ковдри

Пухова ковдра

Із пранням пухових ковдр впоратися куди важче, чим із пранням ковдр на синтепоні. Пух - матеріал украй примхливий, при неправильному пранні ковдри він може "звалятися", придбати неприємний "плісенний" запах. Найкраще, якщо є можливість, віддати пухову ковдру в професійну хімчистку, де її не тільки вичистять, але ще й продезінфікують.

Хімчистка пухових ковдр може коштувати досить дорого, а тому не кожному вона виявиться по кишені. У цьому випадку можна спробувати випрати ковдру з пуху вдома: вручну або в машинці-автоматі. Тільки варто заздалегідь приготуватися до досить тривалого та заморочливого процесу наступного сушіння ковдри. Прати пухову ковдру як у машинці, так і руками, потрібно при температурі не вище 30 °С.

Для прання необхідно використовувати спеціальний м'який миючий рідкий засіб, що ще називають шампунем для прання. У машинці-автоматі для прання варто використовувати "делікатний" режим.

Сушити ковдру треба на горизонтальній поверхні, підклавши під неї тканину для поглинання вологи. Ковдру під час сушіння варто регулярно перевертати, вручну розминаючи і збиваючи пух у кожній "комірці". Пухову ковдру варто прати в середньому 1 раз на рік, при цьому для видалення невеликих забруднень краще не прати ковдру повністю, а скористатися методом так званого "сухого" прання.

Для цього спеціальний засіб для такого прання потрібно збити в пишну піну, а потім цю піну необхідно нанести на забруднення. Далі залишиться висушити ковдра і можна сміливо користуватися нею далі.



як прати ковдри

Ковдри з вовни та холофайберу

Вовняні ковдри необхідно прати практично за тими ж правилам, що й інші вовняні вироби: для прання в машинці-автоматі варто використовувати воду з температурою не вище 30 °С, "делікатний" режим і слабкий віджим. Сушити такі ковдри необхідно на горизонтальній поверхні, використовуючи підстилку і постійно перевертаючи.

Що стосується ковдр із холофайбера, то їх можна назвати на сьогоднішній день найбільш невибагливими з усіх. Прання таких ковдр проводимо при температурі до 60 °С, при цьому можна використовувати всього 1/3 нормальної дози прального порошку. Після прання необхідно відразу ж розправити ковдру і надати їй первісну форму.

Сушити ковдру з холофайбера рекомендується за допомогою сушильного барабана, а якщо такої можливості немає, то підійде й вертикальне, і горизонтальне сушіння. Під час сушіння ковдру потрібно періодично перевертати і збивати.

Читайте також: Все, що потрібно знати про цукор. Який буває, з чого виробляють та чим замінити?

Джерело