Появі запаху тютюну в будинку простіше запобігти, ніж позбутися, тому, якщо вже хтось курить, влітку неодмінно відразу провітрюйте приміщення. А взимку, якщо немає кондиціонера, можна вставити в вентиляційний отвір квартири маленький вентилятор, який буде гнати запахи тютюну (і не тільки їх) у вентиляційну шахту.

Найбільшу складність становить видалення тютюнового запаху з текстилю та килимів – саме вони утримують, як стверджують фахівці, найбільшу частку всього запаху тютюну.

По-перше, вимийте килими за допомогою спеціальних ароматизованих засобів для чищення килимів і, бажано, з використанням миючого пилососа. Ці ж засоби знадобляться для видалення тютюнового запаху з оббивки меблів. Після мийки килими обов’язково потрібно добре просушити, інакше волога, що залишилася може пошкодити волокна. Що стосується більш дрібних предметів типу штор, чохлів м’яких меблів, то їх необхідно двічі добре випрати в пральній машині і ретельно просушити.

Цей же спосіб допоможе позбутися запаху тютюну в одязі. А ось шуби, дублянки та інші великі речі, які не підлягають домашньому пранню, слід віднести в хімчистку. Ніякі ароматизатори, які радять покласти в шафу, від запаху тютюну в квартирі і одязі не позбавлять, так що не витрачайте час.

У домашніх умовах, щоб позбутися запаху тютюну, в квартирі слід використовувати інші аромати, які здатні «перебити» дратівливий цигарковий амбре. Для цієї мети підійде, наприклад, мелена кава: її насипають в кілька відкритих посудин і розставляють у різних місцях будинку. Альтернативний варіант для шанувальників свіжих цитрусових ароматів – шкірка від апельсина. Її також розкладають у кілька блюдець і розставляють, наприклад, в шафи. Такий природний ароматизатор чудово освіжає повітря протягом кількох днів.

Ще один цікавий варіант використання підручних засобів, щоб прибрати запах тютюну в квартирі і одязі – ваша улюблена парфумерія. Нанесіть трішки парфуму на лампочку, і коли ви ввімкнете світло в кімнаті, аромат почне інтенсивно випаровуватися і пахощі ваших парфумів огорнуть все приміщення. Точно за таким же принципом працюють аромолампи, які теж допоможуть вам заглушити запах тютюну.

Багато господинь стверджують, що позбутися від запаху тютюну в квартирі і одязі їм допоміг оцет. Для цього розведіть в ємності з водою трохи яблучного оцту і цим складом протріть всі тверді поверхні в будинку – столи, шафи, полиці, підвіконня, помийте ним підлогу. Не зайвим буде злегка протерти і шпалери сильно віджатою тканиною. Залишається запах оцту, який швидко зникає з квартири буквально за добу із допомогою тієї ж аромолампи та провітрювання.

Якщо ж попередні поради щодо позбавлення від запаху тютюну в будинку здаються вам занадто складними для виконання, придбайте спеціальний ароматичний пристрій, який працює від розетки. Вмикаєте ароматизатор, і він освіжає приміщення протягом усього дня на протязі декількох тижнів. Перед такою атакою не встоїть навіть найстійкіший тютюновий запах!

Джерело