Держава в державі - де свої закони і своє - беззаконня, вмите кров`ю. Де є загарбники і ті, кого беруть в заручники. А ті, хто мав би забезпечувати хоч якусь видимість правопорядку - вмивають руки. Це не Дикий Захід - це зовсім близько. На землі, багатій сонячним каменем і на ще більші небезпеки." /> Держава в державі - де свої закони і своє - беззаконня, вмите кров`ю. Де є загарбники і ті, кого беруть в заручники. А ті, хто мав би забезпечувати хоч якусь видимість правопорядку - вмивають руки. Це не Дикий Захід - це зовсім близько. На землі, багатій сонячним каменем і на ще більші небезпеки." />
Новини Рівного. Відео on-line. Все про телекомпанію - Телеканал «Рівне 1»
33001 Україна, Рівне Петра Могили, 28 Г
096-11-400-11 info@rivne1.tv
Криваве Полісся

Криваве Полісся

Держава в державі - де свої закони і своє - беззаконня, вмите кров`ю. Де є загарбники і ті, кого беруть в заручники. А ті, хто мав би забезпечувати хоч якусь видимість правопорядку - вмивають руки. Це не Дикий Захід - це зовсім близько. На землі, багатій сонячним каменем і на ще більші небезпеки.
Люди гинуть за бурштин
В центральній районній лікарні Олевська, на сусідній житомирщині приїжджий чоловік помер від отриманих поранень у перестрілці. За дві доби в багатих покладами сонячного каменю Олевському, Рокитнівському та Дубровицькому районах вогнепальні поранення в збройних сутичках отримали лише за офіційними даними 13 чоловік. Слідство кожен з фактів розслідує окремо... як хуліганство.
Люди Полісся більше не почуваються в безпеці. На Житомирщині поліції вдалось підтягнути спецпризначенців до Олевська і вдатись до безпрецедентинх заходів безпеки. Зо три десятки чоловік вже є фігурантами кримінальних проваджень за фактом стрілянини. З доступом поліції до Старого села - куди складніше.
Складається враження, що правоохоронці - і без того там не часті гості. а тепер врегульовують ситуацію на свій лад. Адже відхрещуються від того, що на їхніх очах тримали бранців та подекуди навіть били . І наразі встановили лише єдиного старосельця, який у тому конфлікті участь брав. решту кажуть - встановлюють. Не менш дивними є кваліфікація кривавих розбірок. Вибухи грант, стрілянина- розбірки в бурштинових селах вважають лише хуліганством.

На рівні столичних чиновників щораз – частіше звучать заяви про те, що нелегальний промисел на Рівне нщині цілком зупинено. Але ці заяви не мають нічого спільного з реальністю.

Газета «Україна молода» переконує, що вже який рік бурштинову лихоманку не можуть врегулювати до кінця відповідними законом і нормативними актами. Ледве не щодня продовжують затримувати на кордоні нелегальні кілограми сонячного каменю. А реальних кроків, які б унеможливили чорний бурштиновий ринок, держава так і не зробила, переконує видання. Відтак "бурштинові" області намагаються вирішувати проблему самотужки.

За даними Служби безпеки України у нелегальному промислі в пікові періоди задіяно більше 200 тисяч чоловік. Тобто кожен шостий житель Рівне нщини, або кожен другий мешканець Полісся.

Закон, який регулює видобуток бурштину і переводить галузь на ринкові рейки, лежить у Верховній Раді третій рік. Якщо його досі не ухвалили – це може означати одне: ключовим політичним гравцям вигідніша та вакханалія, яка є в галузі сьогодні. На цьому наголошує газета «День» у статті «Бурштиновий «пазл», або Краще найнедосконаліший закон, ніж досконале беззаконня».

Економічна складова
За різними оцінками добовий оборот на чорному ринку бурштину – сирцю оцінюють в 300 тисяч до мільйона доларів. Нелегальні видобуток і обробка бурштину стали цілою експортною галуззю вітчизняної економіки.
Світовий ринок бурштину-сирцю оцінюється в понад мільярд євро. Україна є лідером по світовому видобутку з часткою близько 30-40%. Незважаючи на це, легальний ринок бурштину в нашій країні досі не сформовано. Щодня Україна втрачає за оцінними даними від 5 до 8 млн грн. Основними ринками збуту "сонячного каменю" є Китай і Польща

Легальний ринок сонячного каменю – лишень крапля в морі нелегального каміння, яке йде на експорт. Головним чином – до Китаю та арабських держав. Бурштин з Рівне нщини продають в Китай цілком легально. Попри те, що в магазинах сонячне каміння здебільшого оброблене та обрамлене дорогоцінними металами, цікавить гостей з піднебесної - основних споживачів бурштину в світі, - саме каміння і лише певних відтінків.

Прогнозувати обсягів легального українського бурштину на китайському ринку тут поки не беруться. Але вже зараз зрозуміло, що це буде лише капля в морі сонячного каменю, який тоннами добувається та експортується до піднебесної нелегально. Такі вони - сурові закони економіки, де попит породжує пропозицію.
Корупційна складова
Розбиратися в ситуації з видобутком та кришуванням підпільної галузі економіки у 2016-му приїхали особисто очільник служби безпеки України - Василь Грицак, генеральний прокурор України Юрій Луценко та головний військовий прокурор країни - Анатолій Матіос. Офіційної кількості затриманих та вартості вилученого поки ніхто не називає. Відомо лишень, що за одну ніч на Рівне нщині відбулось 123 санкціоновані обшуки. Спецоперацію «бурштин» назвали найтаємнішою і най масштабнішою в історії Українських спецслужб.
Після одного з обшуків того вечора - перший заступник прокурора Рівне нщини Андрій Боровик просто зі службового кабінету в кайданках поїхав до столиці, за грати. У бурштинового прокурора поміж зброї, бурштину, десятків тисяч доларів та золота вилучили і колекцію годинників вартістю в понад мільйон доларів. Лише один з годинників донедавна - борця з бурштиновою мафією вартує понад 17 мільйонів гривень. Судячи з офіційної декларації прокурора за минулий рік на нього всією родиною мали б відкладати 100 років. А пересічний українець - ціле тисячоліття..
На Хмельниччині виявили підпільний цех з обробки бурштину. Обшуки провели в тому числі і у двох голів райдержадміністрацій. У Рокитному та Дубровиці. НА відміну від генерального прокурора, який пообіцяв звільнити увесь керівний склад прокуратури в облдержадміністрації різких кадрових рухів не робитимуть.

До Дубровиці силовики обшукувати голову райадміністрації, та затримувати учасників групи прилетіли гвинтокрилом. З собою автоматники забрали двох колишніх високопоставлених міліціонерів, та колишнього полковника - контррозвідника.

Заробляти і додаткові репутаційні бали, а часом – і реальні гроші на бурштині намагаються і люди, що називають себе громадськими активістами. Адже будь-яке питання дотичне до бурштину автоматично стає на Рівне нщині якщо не скандальним, то точно – дискусійним.
Маємо те, що маємо…

Приватні компанії намагаються у будь- який спосіб отримати заповідні, багаті бурштиновими покладами землі. Доки не прийняте нове законодавство, яке задовольнило б вимоги місцевого населення.

Так 17 листопада Рівне нський окружний адміністративний суд виніс рішення у справі за позовом компаній «Георесерчінг» і «Зірка Рівне нщини» проти Державної служби геології та надр України, котрим частково задовольнив позовні вимоги.

За ініціативи голови Рівне нської обласної ради Миколи Драганчука та голови постійної комісії з питань екології Володимира Валявки Рівне нська обласна рада була залучена до розгляду позову в якості третьої сторони, оскільки предмет судового позову зачіпає інтереси громади Рівне нщини.

Суд вирішив зобов'язати ДСГН України видати компаніям спецдозволи на видобуток бурштину, незважаючи на відмову Рівне нської обласної. Основною причиною для ухвалення такого рішення стало застосування принципу мовчазної згоди, оскільки Державна служба геології та надр несвоєчасно повернула пакети документів компаніям і не надала чіткої відповіді на підставі рішення сесії Рівне нської обласної ради.

У той самий час суд відхилив вимоги позивачів у частині зобов'язання укладання договорів про надрокористування між ТзОВ «Георесерчінг» і «Зірка Рівне нщини» з одного боку та ДСГН України з іншого. Згідно ж законодавства України про надра видобуток бурштину можна проводити, якщо компанія володіє і спецдозволом на користування надрами, і має укладений договір про надрокористування.
«Шостого квітня депутатський корпус Рівне нської обласної ради висловив свою думку стосовно цього питання: більшість депутатів проголосували за відмову надати у користування надра цим чотирьом компаніям з метою видобутку бурштину. Однак останні, скориставшись недбалістю Державної служби геології та надр України, намагаються обійти наше рішення.
Нині основне завдання депутатського корпусу та керівництва обласної ради – це захист інтересів громади Рівне нщини. Тому хоча обласна рада і виступала лише третьою стороною під час розгляду цього позову, ми подаватимемо апеляційну скаргу і вимагатимемо не надавати у користування надра області в обхід рішення сесії.
Наразі ж я готую звернення до Кабміну, Генерального прокурора, Міністра внутрішніх справ та Президента України із вимогою дати правову оцінку діям Державної служби геології та надр»

Микола Драганчук
голова Рівне нської обласної ради

Аби задовольнити та врахувати інтереси державних підприємств кабмін запровадив монополію на рекультивацію бурштинових клондайків. За словами голови Рівне нської ОДА, згідно ухваленої постанови, перед тим як проводити рекультивацію має бути сформований та оприлюднений перелік таких земельних ділянок, виготовлена проектна документація рекультивації та отриманий дозвіл на видобуток. Адже на цих землях є залишки бурштину, який не змогли видобути помповим методом.

"Спочатку Держземагенство має створити реєстр лісових земель, які були пошкоджені нелегальними копачами та оприлюднити його. Після цього «Укрбурштин» або «Бурштин України» замовляють та виготовляють проект рекультивації і беруть спецдозвіл в Держгеонадрах. Лише після отримання цього дозволу вони можуть приступати до проведення рекультивації".

Олексій Муляренко
голова Рівне нської ОДА

Разом з цим Олексій Муляренко наголошує, що дана постанова стосується виключно земель, які постраждали від нелегального видобутку бурштину і виключно в лісах північних районів.
Кримінальна складова
На Рівне нщині у 2016 році силовики розслідували понад 500 кримінальних проваджень за фактами незаконного видобування бурштину-сирцю.
Як повідомляє прес-служба Генпрокуратури, суди вже розглянули 27 обвинувальних актів, стосовно 35 людей винесено обвинувальні вироки.

У Генпрокуратурі зазначають, що у 2016 році правоохоронці вилучили майже 1,5 тони бурштину, понад 200 мотопомп, іншого знаряддя та 90 одиниць транспорту.

Напередодні Нового року Рівне нська обласна рада звернулася до президента, Верховної Ради і міністра внутрішніх справ з проханням ввести на Полісся загони Нацгвардії і негайно ухвалити законодавство про легалізацію бурштинового старательства.
МВС не здатне ефективно протидіяти нелегальному видобутку бурштину, доки законодавство не змінять для посилення важелів впливу влади у цій галузі, заявив очільник відомства Арсен Аваков. Спікер парламенту Андрій Парубій стверджує, що відповідний законопроект вже готовий

Законопроект «Про видобування та реалізацію бурштину» майже два роки розглядається в парламенті, але досі не ухвалений. Закон має стати першою ластівкою нового порядку господарювання – прозорого і відкритого. Адже практика неконтрольованого користування багатством надр і природних ресурсів не обмежується бурштином: воно ведеться, починаючи зі звичайного браконьєрства і закінчуючи вирубкою карпатських лісів. Тижневик зазначає, що бурштину під землею не більшає, а його видобуток назавжди залишиться питанням державного значення. Можна перевести всі стрілки на органи місцевого самоврядування, які в умовах децентралізації отримали широкий набір повноважень, але відповідальність держави, центру від цього не зменшиться

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: