З приходом тепла оновлюється наш гардероб, а теплі речі прибираються у дальній куточок шафи і чекають своєї черги. Але до кожної речі, яка чекає свого сезону, потрібно ставитися з повагою. Адже правильне зберігання теплих речей продовжує термін їх життя, а нам дозволяє економити чималі гроші.

Перед пакуванням зимового одягу, бажано перевірити всі кишені і прибрати з них сміття, що накопичилось там за зиму, таке як, використані квитки на транспорт, обгортки від цукерок, а також забуті хусточки, рукавички, тощо. А також перевірити, чи на місці всі ґудзики і заклепки, чи добре працює блискавка. У разі несправності – все полагодити, пришити і відремонтувати.

– Перш ніж прибрати шубу в шафу, її потрібно як слід просушити, але не під прямими променями сонця і не біля обігрівачів, камінів та ін. Шубу варто повісити на плічках, у місце з невисокою вологістю і через 1-2 дні добре її струснути й почистити м'якою щіткою, а якщо шуба вимагає більш серйозного чищення, то найкраще віддати її в хімчистку.

Дублянку, так само як і шубу, потрібно просушити, струснути й очистити із внутрішнього боку від зайвих ворсинок і пилу, що можна зробити за допомогою звичайної одежної щітки. Якщо ж є серйозні забруднення, то дублянку краще довірити фахівцям.

Шкіряні речі спочатку варто ретельно протерти губкою, змоченою в мильному розчині, потім насухо витерти сухою тканиною і протерти фланелевою ганчірочкою, змоченою в гліцерині.

Куртки й пуховики перед відправленням на «відпочинок» потрібно випрати, якщо це дозволяє значок на ярличку. Адже, приміром, є куртки зі спеціальним вологозахисним шаром, і їх не можна прати в домашніх умовах.

Не забудьте застібнути блискавки та інші застібки, а щоб пух не збивався, у пральну машину можна додати 2-3 тенісних м’ячики. Після прання куртки й пуховики потрібно добре просушити й у пуховиках збити пух, щоб повернути їм колишньою об'єм.

Пальто прати в домашніх умовах не можна, тому що найчастіше після цього воно втрачає свій колишній вигляд. Тому його краще здати в хімчистку, а почищене запакувати в мішок і обов'язково додати туди засіб від молі (покупний або натуральний - наприклад, лаванду, тютюн, кропиву та ін.).

– Зберігати речі потрібно в сухому і захищеному від світла місці.

– Використовувати поліетиленові пакети не варто - вони не дають одягу «дихати». Для цих цілей підходять спеціальні паперові пакети.

Хутряні шапки варто зберігати на спеціальних підставках або поклавши щось усередину.

Вовняні шапки, шарфи й рукавички потрібно прати при делікатному або ручному режимі, а сушити - при кімнатній температурі в розправленому вигляді.

Рукавички зі шкіри можна випрати в мильній воді або шампуні для волосся із додаванням гліцерину (для блиску), а замшеві потрібно прати, надягнувши на руки, а після цього ретельно просушити їх при кімнатній температурі.

– Рукавички, шарфики та шапки варто зберігати в картонних коробках, попередньо поклавши туди засіб від молі й зробивши отвори для вентиляції.

– Що стосується взуття, то його потрібно добре помити й дати висохнути, тільки не біля штучних джерел тепла, якщо взуття шкіряне. Потім обробити взуттєвим кремом, за кольором (безбарвний крем для темного взуття використовувати не варто - від нього воно тьмяніє), а взуття зі шкірозамінювача просто протерти сукняною ганчірочкою.

Замшеве взуття теж потрібно просушити, а потім почистити гумовою щіткою. Плями прибираються за допомогою ластику, а колишній вигляд взуттю можна повернути за допомогою спеціальних аерозолів, призначених для замшевих виробів.

– Зберігати взуття потрібно в коробках, тому, купивши чергову пару, не поспішайте викидати коробки та спеціальні пінопластові вкладки (якщо таких немає, можна покласти всередину кілька зім'ятих газет, тільки не перестарайтеся: вони в жодному разі не повинні розтягувати взуття, тому що потрібні тільки для збереження вигляду і запобігання загинів).

Джерело