У 2016 році українці рідше грали весілля і частіше розлучалися. Такі дані Мін'юсту щодо укладення актів цивільного стану. ((http://www.segodnya.ua/)("Сегодня")) дізналася, в яких регіонах країни народ узаконює відносини з найбільшим бажанням, а де сім'ї частіше розпадаються.

Якщо в 2015 році зменшувалася як кількість шлюбів, так і кількість розлучень, то в 2016-му тенденції змінилися. У минулому році в країні утворилося 229,45 тис. нових сімей - це на 69,6 тис. менше, ніж роком раніше (299 тис. Укладених шлюбів в 2015-му).

Що стосується розлучень, то їх число, навпаки, трохи зросла - на 1,2 тис. (35,46 тис. В 2016-му проти 34,2 тис. У 2015-му). На думку експертів, такі тенденції пов'язані з ситуацією в країні.

"Шлюбів, як і в минулому році, менше в першу чергу через економічних проблем і пов'язані з ними побутові труднощі: система кредитування житла для молодих сімей працює погано, а вартість оренди квартир зростає. Не кажучи вже про те, що саме весілля влетить в копієчку, - пояснює психолог Лілія Вороніна. - А що стосується зростання кількості розлучень, то тут кілька причин. По-перше, сім'ї стали частіше розпадатися через війну на Донбасі: наші бійці повертаються із зони бойових дій з порушеною психікою і фізичними каліцтвами, а для їхніх дружин це часто непосильна ноша. По-друге, зростання цін на все порушує усталений бюджет сімей і частіше призводить до побутових конфліктів і, як наслідок - до розлучень. По-третє, через обставини в країні часто виникають ситуації, в яких один з подружжя хоче переїхати жити в інше місто або навіть країну, а другий до цього не готовий".



pic

Регіонами-лідерами за кількістю весіль і розлучень, як і в минулому році, залишаються Київська, Дніпропетровська та Харківська область. Найрідше оформляють шлюб, як і в минулому році, на Луганщині, а розлучаються рідше всього в Закарпатській області (в 2015-му чемпіоном по міцним сім'ям була Луганська область).

"Справа в тому, що в Західній Україні люди з великим трепетом шанують сімейні цінності, там в інститут шлюбу щільно інтегрована релігія, яка не заохочує розлучення. У великих містах люди до цього ставляться простіше, там темп життя вище, тому і одружуються частіше", - каже психолог.