Ми звикли мити волосся шампунем і обполіскувати бальзамом, які купили у магазині. Але крім добре відомих фірмових засобів для миття волосся є величезна кількість домашніх рецептів приготування шампунів. Насправді, зробити натуральний шампунь вдома дуже просто. А волосся після його використання буде гарним, міцним і сяяти здоров'ям.

Шампунь для всіх типів волосся

Шампунь з бурою для всіх типів волосся

До 1 столовій ложці подрібненого мила (бажано використовувати хороше мило) додати 1 склянку гарячої води і 1 чайну ложку бури (тетраборату натрію), добре перемішати і використовувати для миття волосся.

Замість води можна використовувати будь-який міцний відвар або настій лікарських трав, який підходить для вашого типу волосся.

Яєчний шампунь

Збийте 2 яєчних жовтки з 1 склянкою води, процедіть і нанесіть на волосся. Залиште на 1 годину, потім змийте теплою (не гарячою) водою. Яєчний жовток корисний тим, що містить відсутні в коренях волосся речовини - холестерин і лецитин, а також вітамін А.

Яєчний шампунь з желатином

Вам знадобляться 1 яйце, 1 столова ложка желатину, 1 столова ложка шампуню для вашого типу волосся. Желатин залийте 1/4 склянки окропу. Добре розмішайте і дайте охолонути до кімнатної температури. Потім додайте яйце і шампунь. Злегка збийте цю суміш і нанесіть на волосся на 5-10 хвилин, потім змийте теплою водою. Яйце і желатин містять багато протеїну, від якого волосся стає густим і красивими.

9*Яєчний шампунь з лимонним соком і коньяком

Змішайте 2 яєчних жовтки з соком половини лимона і додайте кілька крапель будь-якого коньяку. Отриману суміш втирайте в корені волосся. Через 30 хвилин волосся ретельно промийте теплою водою.

Яєчний шампунь для нормального волосся

Візьміть 2 яєчних жовтки, 100 мл коньяку або бренді, 100 мл теплої води. Компоненти ретельно змішайте, наносіть на голову, та залишіть на 7-10 хвилин, а потім змийте.



pic

Шампунь для сухого волосся

Яєчний шампунь з касторовою олією

Ретельно перемішайте 1 яєчний жовток з 3 столовими ложками касторової олії і мийте волосся, як простим шампунем. Суміш слід нанести на змочене волосся, при цьому бажано добре промасажувати голову. Змивати проточною водою, обов'язково не дуже гарячою, щоб жовток не згорнувся.

Яєчний шампунь з житнього хліба з домішкою висівок

Подрібнені шматочки житнього хліба, бажано з домішкою висівок, заливають окропом і залишають на 1-2 дні. Перед застосуванням в суміш додають 1 яєчний жовток і миють нею голову без використання мила і шампунів.

Ромашковий шампунь для чутливої шкіри голови

Взяти 1,5 столової ложки сухих квітів ромашки, 250 мл кип'яченої або дистильованої води, 60 мл рідкого гліцеринового мила, 1 чайну ложку касторової олії, по 3 краплі ефірних олій кедра, розмарину, шавлії і чайного дерева. До приготовленого настою з листя ромашки додати рідке мило, касторову олію, а потім ефірні олії; як слід перемішати і струсити. Шампунь підходить для щоденного застосування. Зберігається протягом тижня в холодильнику.

Медовий шампунь з ромашкою

Для пом'якшення волосся в домашніх умовах можна приготувати медовий шампунь. Для цього 30 г аптечної ромашки залийте 100 мл крутого окропу і настоюйте протягом 1 години. Настій процедіть, додайте 1 десертну ложку меду і розмішайте. Попередньо вимиті і злегка витерті рушником волосся рясно змочіть приготованим шампунем, а через 30-40 хвилин промийте волосся теплою водою без мила. Тим, у кого волосся дуже сухі, таку процедуру можна робити не частіше 1 разу на 10-12 днів, а якщо волосся жирне - 1 раз на 6-7 днів.

Засоби, що містять мед, найчастіше застосовуються для догляду за нормальним та жирним волоссям. Мед містить величезну кількість корисних біоактивних речовин, які проникають в глиб волосся і зміцнюють їхню внутрішню структуру, зменшують ламкість і появу посічених кінчиків. Шампуні та бальзами, які містять мед, утворюють на волоссі захисний шар, оберігаючи їх від шкідливого впливу навколишнього середовища, та запобігають втраті вологи.



pic

Шампунь для жирного волосся

Яєчний шампунь з камфорним маслом

Візьміть 1 яєчний жовток, 2 столові ложки води, 1/2 чайної ложки камфорного масла. Суміш ретельно перемішайте і мийте волосся, як простим шампунем. Суміш слід наносити на змочені волосся. Змивають її проточною водою, обов'язково не дуже гарячою, щоб жовток не згорнувся.

Гірчичний шампунь

2 столові ложки сухої гірчиці розчиніть у невеликій кількості гарячої води. Безперервно помішуючи, додайте 1 л гарячої води. Голову цим складом слід мити, не застосовуючи мила. Не забудьте ретельно промити голову.

Шампунь з житнього хліба з молочною сироваткою

М'якоть житнього хліба помістіть в непрозорий посуд, залийте невеликою кількістю води. Накрийте посуд кришкою і поставте в тепле місце, де хліб повинен знаходитися до початку бродіння. Коли суміш почне бродити, додайте в неї молочну сироватку. Суміш готова до вживання. Мити голову потрібно без мила та інших миючих засобів. Запах кислого молока, який може залишитися у волосся після використання цього засобу, можна видалити, прополоскавши волосся водою, в яку додано трохи сухої гірчиці. Після цього волосся потрібно ще раз промити чистою водою.

Житній хліб, але з різними компонентами може використовуватися і для жирного, і для сухого волосся, і як профілактичний засіб при випаданні волосся.

Джерело