Якщо ви хочете вибрати щось «м’яке і пухнасте» в якості підлогового покриття в квартиру, безумовно, вибір ковроліну буде найбільш підходящим. Яскраві, практичні і міцні, килимові покриття, це світ чистих і комфортних приміщень. Як вибирати ковролін, і на які нюанси слід звертати увагу?

З чого складається ковролін?

За своєю структурою ковролін складається з:

• первинної підкладки, що є основою

• вторинної прокладки з латексу

• зовнішнього шару ворсу.

Основою ковроліну або килимового виробу в більшості випадків є джут. Основне призначення основи це опір гниттю і можливості усадки. Покриття основи посилено додатковим шаром, яке закріплює ворс і зберігає від деформації форму ковроліну. Вторинна прокладка з латексу перешкоджає втраті волокнистості матеріалу. Видима частина вторинної прокладки надає килимовому покриттю або ковроліну необхідні експлуатаційні якості: пружність, еластичність, опір ковзанню і зносостійкість.

Види ковроліну

Види ковроліну визначаються складом пряжі і матеріалів, що використовується рід час його виготовлення.

Тому за типом пряжі ковролін слід розрізняти:

• натуральний

• штучний.

Натуральна пряжа буває рослинного і тваринного походження. В якості рослинних матеріалів використовують льон, джут, бавовну або волокна кокоса і сизалю. Для матеріалів тваринного походження використовується вовна. Вовняні нитки відмінно поєднують еластичність і природну міцність з декоративним виконанням.

Штучними або синтетичними матеріалами для виготовлення килимів та килимових покриттів є:

• поліамід

• поліпропілен

• акрил

• поліестер.

Головною перевагою синтетичного матеріалу поліамід може служити повна гармонія всіх експлуатаційних якостей. Саме тому поліамідна нитка ідеально підходить для килимів з точки зору практичності і зносостійкості. Вироби з поліаміду легкі і міцні.

Поліпропілен трохи поступається пружністю нитки. Волокна поліпропілену володіють більш слабкою структурою, тому вироби з таких ниток схильні до незначної деформації.

М’які волокна ниток акрилу трохи нагадують шерсть і чудово піддаються обробці і фарбуванню. Зносостійкість у волокон середня, однак, сумішеві нитка з поліамідом значно посилють стійкість такого типу ковроліну.

Поліестер має здатність швидко втрачати зовнішній вигляд через слабку структури волокон.

Перш, ніж вибирати ковролін для дому, необхідно визначитися, в яких умовах експлуатуватиметься килимове покриття. Використовувати ковролін та килимові покриття рекомендується в приміщеннях зі зниженою або незначною вологістю. Відмінно підходить ковролін для спалень і дитячих кімнат. Ваші діти будуть верещати від захвату, коли в дитячу раптом прилетить «килим-літак» з яскравим принтом і м’яким ворсом.

Для передпокоїв або коридорів перевагу краще віддати ковроліну з коротким ворсом. Значна щільність короткого ворсу дозволяє залишатися покриттю чистим і також легко очищається. Для віталень кімнат і спалень краще використовувати ковролін з короткими петлями. Розрізані короткі петлі м’якші, фактурніші і дозволяють надавати виробу неповторну красу дизайну кімнати.

Джерело