Понад 1000 глядачів змогли переглянути 15 фільмів у рамках проведення 13-ого Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, який тривав на Рівненщині з 22 листопада впродовж майже місяця.

За цей час організатори фестивалю – РОГО «Комітет виборців України» – провели 26 кінопоказів у Рівному та 7 районах нашої області: Березнівському, Демидівському, Дубенському, Здолбунівському, Костопільському, Млинівському і Рівне нському.

Вже традиційно одними з перших мали можливість подивитися фільми про права людини засуджені і затримані особи, а також працівники пенітенціарних установ Рівне нської області. Цьогоріч фестивальні покази відбулися в Дубенській виховній колонії для неповнолітніх, Городоцькому виправному центрі, Городищенській виправній колонії та Рівне нському СІЗО.



pic

Після кожного з кінопоказів відбувалося активне обговорення із засудженими фільмів і загалом ситуації в країні після подій Євромайдану. Як виявилося, в багатьох людей, які зараз перебувають «за ґратами», наразі панують більше песимістичні настрої щодо результатів Революції Гідності. Однак і серед засуджених є люди, які мислять по-іншому, ніж більшість. Наприклад, у Городищенській колонії один із ув’язнених висловив думку, що зміни в країні не почнуться, поки кожен її громадянин не змінить у першу чергу себе.

Важливим для організаторів було показати такі виховні фільми і для молоді. Тому впродовж трьох тижнів були проведені кінопокази в 7 навчальних закладах Рівне нської області (школах, коледжах, училищах). Також були організовані покази в міських і районних бібліотеках, де глядачами були переважно теж учні та студенти.

Однак лише фільмами організатори фестивалю на Рівне нщині цього року не обмежилися.

Так, 1 грудня в рамках 13-ого Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA на Рівне нщині був оголошений конкурс дитячих малюнків «Права людини очима дітей». А вже 18 грудня його учасників і переможців нагородили грамотами та цінними призами.



pic

Перемогу в конкурсі в першій (молодшій) віковій групі здобула Вікторія Миронюк, учениця 6-А класу Рівне нської української гімназії. Свою роботу вона пояснила так: «Цим малюнком я показую, що український народ має право визначати політичну, економічну та соціальну долю своєї країни, використовуючи для цього мирні зібрання».

А от у другій (старшій) віковій групі перемогла Анастасія Ханас, учениця 9-А класу Квасилівського НВК «Школа-ліцей». У поясненні до своєї роботи переможниця написала: «Людина повинна відчувати себе захищеною у всіх сферах життя під крилом справедливого правосуддя та верховенства права».

Крім того, 16 грудня відбувся тренінг «Використання практичних інструментів під час проведення кампаній з представництва громадських інтересів», організований в рамках проведення 13-ого Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA на Рівне нщині та в межах проекту «Українська регіональна платформа громадських ініціатив» за підтримки Європейського Союзу. На цьому заході активісти Рівного вчилися використовувати сучасні практичні позасудові та судові інструменти для захисту прав людини та громадських інтересів.



pic

Регіональним організатором фестивалю, який уже вчетверте проводився на Рівне нщині , є РОГО «Комітет виборців України». Партнерами є Головне територіальне управління юстиції в Рівне нській області, управління Державної пенітенціарної служби в Рівне нській області, регіональний координатор із зв’язків з громадськістю Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Рівне нська обласна універсальна наукова бібліотека.

Інформує інформаційний відділ РОГО КВУ.