Батьки майбутніх школярів та старшокласників знову розгублені: де шукати дитсадки і коли вступати до ВИШів. Адже на підпис Президента чекає законопроект про повернення до одинадцятирічної системи освіти і запровадження обов’язкового дошкільного навчання. Днями освітні зміни підтримали 248 депутатів Верховної Ради. Та чи підтримують їх ті, кого ці зміни стосуються безпосередньо?

Сім'я Стецюків виховує дві маленькі донечки. П’ятирічна Софійка уже вчить літери, починає писати і читати. Втім заслуга у цьому - не вихователів. Адже в селі Колоденка, що біля Рівного дитячого садочку давно немає. Вчить дитину першій грамоті її мама.

Наступного року дівчинці - до школи. І згідно нововведенням цей рік вона має відвідувати садочок - щоб отримати дошкільну освіту. Мама Софійки від того не в захваті.

Дев'ятикласник Андрій ще до реформи вирішив вступати до технікуму, як і більшість його однокласників. Основний аргумент - втрата часу. Він і так вже оволодів програму одинадцятого, за якою вчились до введення 12-річки. Тепер думає знову сісти за шкільну парту. Відтак ВИШі можуть зітхнути з полегшенням, адже 2012 рік абітурієнтів взагалі не передбачав. Та скасування реформи створило нові проблеми - забезпечення дитячими садочками. Якщо у містах садочків більш-менш вистачає, то як навчати усіх сільських дошкільнят — питання відкрите. В обласному управлінні освіти жодних розпоряджень з Міністерства ще не отримували, то ж поки від коментарів утримуються до набуття законом чинності.