Цей ранок для працівників обласного відділу по боротьбі із незаконним обігом наркотиків почався незвично. Їх привезли на аеродром під Рівним для виконання спеціального завдання. Яке саме, їм не кажуть до останнього.

Щоб не було витоку інформації, пояснюють міліцейські керівники. Коли ж усі на місці, стає зрозуміло: сьогодні міліціонери літатимуть. Шукатимуть незаконні посіви маку.

З висоти пташиного польоту – сільгоспугіддя як на долоні. Міліціонерам видно все, що посіяли селяни. Ось кукурудза, а поруч – посів снодійного маку. Це село Невірків Корецького району, кажуть правоохоронці, і передають інформацію на землю. Шукати власників посівів вирушає слідчо-оперативна група.

У бабці Марії – кілька ділянок, всіяних маком. Міліціонери кажуть: це рослини вищої проби. Такі найбільше цінуються серед оптових покупців маку. Саме для них, стверджують міліціонери, селяни вирощують наркозілля.

Бабця Марія у своїх аргументах непохитна. Каже: мак вирощує виключно у кулінарних та релігійних цілях, а про його інші властивості пенсіонерка і не здогадується.

А ось на цій ділянці рослин снодійного маку кілька тисяч. Втім, хто його посіяв невідомо. Поруч – ніхто не живе.

Власників незаконних посівів маку міліціонери обіцяють жорстко карати. Якщо рослин понад 100, це вже кримінальна відповідальність: селянин може відправитись до в’язниці на кілька років. Втім, зазвичай все закінчується умовними термінами. Адже власники посівів – переважно люди похилого віку, а до пенсіонерів українська Феміда сильно не карає.