План «Барбароса», польсько-український конфлікт, Корюківська трагедія, життя остарбайтерів, в’язнів концтаборів, українців у лавах союзних армій та вигнання нацистів. Документальне підтвердження цих та інших подій і фактів можна відсьогодні побачити у Рівненському обласному краєзнавчому музеї.

Там презентували виставку «Українська Друга світова 1939-1945», яку підготував Український інститут національної пам’яті та Центр досліджень визвольного руху.

Виставка вперше представляє український вимір Другої світової війни.

«В експозиціях є багато нового візуального матеріалу, який практично невідомий – піднятий із архівів та спецфондів, і тільки зараз представлений на загал, є багато забутих сюжетів», - зазначив під час відкриття виставки кандидат історичних наук Андрій Жив’юк.

У центрі уваги експозиції – передусім Україна і роль українців у світовій війні. А також внесок українського народу в перемогу над нацизмом на всіх фронтах - від Атлантики до Тихого океану. Від 1 вересня 1939 року, коли українці у складі Війська Польського стали до бою з гітлерівськими агресорами, до останніх пострілів на Далекому Сході – у війні з Японією.

На відкриття виставки завітали науковці, краєзнавці, учнівська та студентська молодь.

В музеї виставка перебуватиме до 26 вересня, а далі мандруватиме по Рівне нській області.

Про це повідомляє прес-служба Рівне нської ОДА.