Колись вийти з дому без старанно накрохмаленого комірця вважалося моветоном, а сьогодні далеко не кожна людина розуміє, що являє собою ця процедура і для чого її взагалі робили. В основному такі дії здійснювали щодо скатертин і серветок, або ж інших речей, які повинні були добре тримати форму. А ось прилеглі до тіла тканини не крохмалили, оскільки вони перестають дихати, що доставляє дискомфорт при носінні.

ЯК ПРАВИЛЬНО НАКРОХМАЛИТИ ТКАНИНУ?

Самий старий і перевірений спосіб, звичайно ж, ручний, причому, з використанням самостійно приготовленого розчину на основі крохмалю і води. Особливої різниці в тому, чи буде це кукурудзяний, картопляний чи рисовий продукт, немає, але треба враховувати, що кукурудзяний гірше густіє, а картопляний дає блакитний відтінок, тому краще підходить для білих речей.

- М’який домашній розчин вимагає з’єднати 1 ч. л. крохмалю на 1 л води, для середнього беруть 2 ч. л. на той же об’єм, а для жорсткого — 2-2,5 ст. л.

- Процес приготування не залежить від пропорцій: крохмаль потрібно залити холодною водою (200 мл), дочекатися, поки він розійдеться, після чого довести до кипіння 1 л чистої води і акуратно влити в неї крохмальний розчин, постійно помішуючи, щоб перешкодити утворенню грудок.

- Речі в отриманій рідини виполіскують, або замочують на 2-3 хв, після чого віджимають, але не скручуючи, а проходячи по всьому полотну руками. Сушити треба в горизонтальному вигляді, розклавши на рівній поверхні, щоб не з’явилися складки і заломи. Причому, сушать так, щоб річ залишилася трохи вологою.

- Якщо Ви працюєте зі слабким розчином, в ньому можна не замочувати тканину (внаслідок чого не потрібно довго її сушити): перелийте його в будь-яку ємність, куди можна поставити пульверизатор, і розпиліть на матеріал.

- Полегшити процес прасування можна, вливши в розчин 4-5 крапель скипидару. А додана синька дозволить повернути речей первісну білизну.

У випадку якщо у Вас немає бажання займатися цим вручну, Ви можете крохмалити білизну в машині-автомат, попередньо купивши спеціальний розчин. Їм рекомендовано працювати з кольоровими речами. Його заливають у відсік для кондиціонера перед завершальним полосканням, обсяг вказується виробником. В центрифузі речі не прокручують. Але тут потрібно врахувати, що крохмаль і кондиціонер повинні використовуватися в різних циклах, а після процедури потрібно очистити барабан машинки, скло і захисну гуму вологою тканиною.

Джерело