Всі ми обожнюємо цей з дитинства улюблений продукт - згущене молоко. Звідки ж воно зявилося? І хто був засновником цього, неабиякого на смак, солодкого продукту харчування?

Згущене молоко було запатентоване 19 серпня 1856 року американцем Гейлом Борденом. Він мав на меті вигадати спосіб довгострокового зберігання продуктів, дослідам з молоком передували спроби згущувати сік, чай, м’ясо.

У 1850 Борден створив «м’ясний сухар» і незабаром зайнявся згущеним молоком. У 1858 році в Америці відкрився перший в світі завод з виробництва згущеного молока, а з початком громадянської війни продукт став вироблятися у величезних кількостях для постачання солдатам Півночі.

Післявоєнна популярність Бордена дозволила йому організувати кілька нових заводів, передати процвітаючу компанію синам, а самому закінчити дні в маленькому техаському містечку, названому на його честь Борденом.

Традиційна технологія передбачає упарювання води молока у вакуум-апаратах при температурі близько 60 градусів, під невеликим розрідженням. В даний час для концентрування білків і цукрів з молока, а також із молочної сироватки, широко використовують мембранні технології.

Джерело