Здавалося б, з розвитком технологій і великою кількістю техніки в кожному офісі продуктивність праці повинна збільшитися в кілька разів, як мінімум, в порівнянні з тим же показником десятирічної давності. Але картина зовсім інша – більшість офісних працівників чи фрілансерів, які сидять перед моніторами, не мають уявлення як змусити себе працювати.

Стаття для тих, хто пішов з офісу працювати вдома і став фрілансером. Але в роботі вдома є теж свої мінуси. Здавалося б, як добре працювати вдома, особливо для жінки. І діти під наглядом, і їжа приготовлена і т.д. і т.п. Але найчастіше як раз всі ці «добре» вибивають з колії і змусити себе працювати вдома стає з кожним днем важче. А тут ще й телевізор з холодильником завжди під рукою… Що ж робити? Як боротися з нападами ліні і вічної зайнятістю домашніми справами? Іншими словами – як змусити себе працювати?

1. Вибирайте правильний час для роботи. Якщо ви жайворонок – працюйте вранці, сова – ввечері. Не намагайтеся змусити себе працювати не в ваш звичний час: нічого не вийде, організм буде пручатися, що в підсумку може призвести до стресу.

2. Чітко визначитеся з кількістю часу, який ви готові витратити на роботу. І ніяких відступів від правил. Три години зранку? Значить працюємо саме три години. З часом організм втягнеться і це увійде в звичку. Також цікавим рішенням буде спеціальна помідорна техніка управління часом

3. Ніколи не працюйте за рахунок сну. Таким чином ви зовсім зіб’єтеся зі звичного ритму і поламаєте собі весь графік. А робота і сон перемішаються – життя перетвориться на хаос.

4. Усуваємо соціальні мережі. Видаляємо всі закладки з комп’ютера і все інше, що може відволікти вас від роботи. Жорстко? А як ви хотіли – по-іншому ніяк.

5. Починайте робочий процес з певної роботи. Наприклад, з прибирання робочого столу, переодягання в «робочий одяг». Якщо робити одну і ту ж дію регулярно, виробиться рефлекс, за допомогою якого ви швидше налаштовуєтесь і приступаєте до роботи.

6. Починайте з легких або з рутинних завдань. Так ви не захочете бігом знайти собі інше заняття по причині відсутності натхнення або настрою.

7. Плануйте свою роботу: це мені потрібно зробити сьогодні, протягом певного часу, це – завтра і т.д. Важливо: записуйте свої плани, не тримайте їх в голові!

8. Підводьте підсумки виконаної роботи. І заохочуйте себе обов’язково, адже ви стільки всього встигли!

9. Пам’ятайте про відпочинок, повноцінний сон і нормальний прийом їжі. Не треба їсти на робочому місці. Вставайте, відволікайтеся на інші справи, їжте, можна потанцювати, прогулятися на вулиці і т.д. Повернетеся до роботи повні сил!

10. Поясніть домашнім, що ви працюєте – нехай не заважають. Ще краще відійти подалі і нехай ведуть себе так ніби вас взагалі немає вдома. Це, звичайно, важко, коли є діти, але дуже необхідно.

І ще, ніколи не відкладайте на завтра те, що потрібно зробити сьогодні і ваша робота буде радувати вас завжди.