Завтра, 12 серпня, виповнюється 435 років з часу друку першої повної Біблії церковнослов’янською мовою.

«Цариця книжок» - так назвав митрополит Іларіон Острозьку Біблію. І сьогодні ця книга привертає увагу надзвичайно високою поліграфічною майстерністю, витонченістю, естетичною досконалістю друку.

На запрошення князя В.-К. Острозького у 1575 році до Острога прибув І. Федоров, де заснував друкарню. Острозька Академія майже 10 років займалася підготовкою видання Біблії. В передмові до книги сказано, що над перекладами єврейських і давньогрецьких рукописних текстів працювали 72 перекладачі.

У 1581 році Острозька Біблія вийшла великим, як на той час, тиражем: 1500 екземплярів. Це стало значною подією не тільки в історії української культури, але і в культурі загальнослов'янській. Книгу з захопленням привітав весь слов’янський світ, і вона швидко поширилася серед українського та інших народів.

До нашого часу зберігся 351 примірник Острозької Біблії в різних зібраннях світу, в Україні – близько 70.

Працівниками відділу стародруків, цінних та рідкісних видань Національної історичної бібліотеки України, яка є Всеукраїнським депозитарієм історичної літератури та методичним центром в галузі історико-краєзнавчої бібліотечної діяльності і наукової бібліографії з історії України, підготовлена книжкова виставка «Цариця книжок.

Острозькій Біблії 435 років», на якій експонуються рідкісні та цінні видання, що досліджують історію підготовки видання цієї унікальної книги.

Повідомляє прес-служба Рівне нської ОДА.