Риба - чудове джерело тваринного білка, вітамінів і мінералів. Фахівці вважають рибу куди більш цінним продуктом, ніж м'ясо, оскільки риба містить безцінні омега-3 і омега-6 жирні кислоти, що безцінні для гарного росту і розвитку малюків і в цілому покращують роботу організму взагалі і його імунітету зокрема. Всі види риби поділяють на нежирну рибу або худу, помірно-жирну і просто жирну, в залежності від вмісту жиру на 100 грам продукту.

До нежирної риби прийнято відносити ті сорти риби, концентрація жиру в яких не перевищує 4%. Це можуть бути як недорогі сорти риби, так і вельми дорогі через рідкості або складності обробки риби. Отже, нежирними сортами риби вважають (в дужках вказано вміст жиру):

тріску (0,3%); навагу (до 1,4%); сайду (до 2%); щуку (до 4%); окуня річкового (до 4%); пікшу (0,5%); сріблястий хек (до 1,4%); ляща (до 4%); минтай (до 0,9%); путасу (до 4%); камбалу (до 4%); воблу (до 4%); судака (до 4%); кефаль (до 4%); всіх ракових; всіх молюсків.

Цінність риби нежирних сортів.

Білок, що міститься в будь рибі, особливо нежирних сортів, піддається засвоєнню куди легше і простіше, ніж білок м'ясних продуктів, до того ж вітамінів і різного роду мінеральних речовин, так нам потрібних, в рибі незрівнянно більше. Поліненасичені кислоти у складі риби є унікальними сполуками, які найкращим чином впливають на здоров'я ваших судин і обмінні процеси, руйнують холестеринові клітини і знижують ризик проблем із серцем. Більш того, досить високий вміст йоду в будь-яких сортах риби значно знижує ймовірність виникнення проблем зі щитовидною залозою та її прямими функціями.

Селен в рибі відповідає за нормальну роботу репродуктивної системи, а вітаміни групи В - натуральний джерело краси нігтів, шкіри, волосся, що так важливо для жінок, а також корисно для стабільної нервової системи.

Риба, особливо нежирних сортів, вкрай рекомендується людям, страждаючим від присутності зайвої ваги, так як містить зовсім небагато калорій, проте багата білком і дає відчуття ситості.

Джерело