Існує багато видів чаїв, які діляться на ферментовані - це чорний, та неферментований: зелений і білий, і напівферментований - це червоні, сині та жовті чаї. Всі види чаїв вирощують, збирають з особливих технологій, також як і готують їх для подальшого використання, тобто приготування з них напоїв.

Білий чай

При зборі білого чаю вибирають наймолодші напіврозпустилися листя першого врожаю, і як їх називають "білі вії" або "бай хоа", а самі елітні сорти чаю вважаються тільки один верхівковий пелюстка і після збору цих пелюсток, проводять їх ферментацію, іноді піддають димової обробці , а потім їх сушать.

Найкращим сортом серед білих чаїв, вважається чай Сріблясті Голки, які і складаються з нерозкритих молодих листочків, і вони нагадують наконечники списа. Цей чай має свіжий, чистий і злегка солодкуватий смак, сировину для такого чаю збирають тільки вранці і всього кілька днів у році, поки не розпустилися основні листя.

Білий чай за своїм хімічним складом, є самим натуральним і багатим різними хімічними елементами, які сприяють посиленню імунної системи, перешкоджають утворенню зубного каменю, захищає від ракових пухлин товстої кишки, і підсилює обмінні процеси в коді людини, що й сприяє запобіганню її старіння і цей чай найбагатший антиоксидантами, що сприяє організму бути енергійним і не хворіти.

Зелений чай

Зелений чай збирають і обробляють так, щоб зберегти природні біологічно активні речовини свіжого листя, і робиться це для того, щоб вивільнити їх в чашку з чаєм.

Зелені чаї ділять за величиною листа і ділять його на дві категорії, це листові і брокен, тобто ламані, і різані, а вже більш складно їх розрізняють за скрученістю листа.

Існує слабоскрученние сорти чаю, вони майже натуральні, і їх листочки практично не скручені, і виглядають вони як проста трава, але біліше складно вони скручуються уздовж осі в трубку, а також поперек осі листа у вигляді горошини або маленької кульки, які нагадують дробинки, а іноді лист просто сплющений, і всі ці сорти чаю розрізняються по аромату і смаку.

Із зеленого чаю роблять брикети, які пресують з різних чаїнок, починаючи від гілочок, листя і дрібної крихти, а зовні пресований, цегляний чай являє собою плитку або цеглинка темно-або світло - оливкового кольору.

Червоний чай

Червоний чай радує око, він дуже красивий, коли його заварюють, і він є ферментативним, а на відміну від інших чаїв, його можна пити з молоком і солодощами.

Існує всього три види червоного чаю, це Гунфу, Сяочжун і подрібнений чай і всі вони при заварці відрізняються сильним ароматом, кольором, в нього можна додавати інші інгредієнти, молоко, цукор, пелюстки троянд, женьшень і аромат при цьому не зникає.

Червоний чай дуже корисний, він виводить шлаки з організму, володіє хорошим сечогінним ефектом, знімає похмільний синдром, нормалізує кров'яний тиск, знижує рівень холестерину в крові, покращує роботу серця, є хорошим антиоксидантом, знімає набряки і синяки, коли його прикладають, у вигляді примочок.

Чорний чай

Існують наступні сорти чорного чаю, це плитковий, гранульований, байховий і пакетований. Хімічний склад чорного чаю, та й інших сортів чаю дуже обширні, вони містять не менше 300 різних інгредієнтів, які і роблять чай одним з корисних і цілющих продуктів. У ньому містяться у великій кількості алкалоїди, кофеїн, або теїн, і це речовина надає тонізуючу дію на нервову систему, багато дубильних речовин, які надають чаю терпкий смак і впливають на роботу шлунково-кишкового тракту, як в'яжучий.

Важливу роль в обмінних процесах організму людини відіграють, пектини, вуглеводи, органічні кислоти, пігменти, вітаміни, білки і амінокислоти, які беруть участь в обмінних процесах організму, посилюють секреторні функції організму і сприяє виведенню шлаків з усіх органів людини.

Основний секрет чаю в тому, що він одночасно заспокоює і збуджує, і це властивість йому дає кофеїн і танін, дубильні речовини, і він є стримуючим початком кофеїну, тому всі впливу на центральну нервову систему і кровообіг проявляється у чаю повільніше, ніж у кави, але при цьому довше зберігається.

Джерело