Скільки разів ви прокидалися і думали про те, що вам зовсім не хочеться йти на роботу. Причин для цього може бути маса. Може, ви просто маєте потребу у відпустці, може там вас чекає гора нерозібраної документації, а може начальник вас здолав донезмоги. У кожному разі, буває в житті період, коли робота перестає приносити задоволення і потихеньку перетворюється на каторгу.

Як розібратися, чому так відбувається?

Перш, ніж ви почнете шукати вихід із ситуації, необхідно встановити причину. Адже, погодьтеся, лікар не може почати лікування, поки не встановить правильний і точний діагноз. А у вашому випадку, діагнозом буде причина відсутності бажання йти на роботу. Подумайте, що могло призвести до такого результату. Може ви недавно посварилися з кимось із колег або пішли проти всього колективу, може, ви не можете впоратися з поставленим вашим керівництвом завданням, а може вас не влаштовує матеріальну винагороду, яке вам платять. Головне, пам'ятайте, що безпричинного відсутності бажання працювати бути не може. Тому необхідно на час перетворитися на Шерлока Холмса і спробувати знайти причину своїх страждань.

Як поговорити з керівником на цю тему?

Після того, як ви з'ясували, в чому конкретно справу, і не можете самостійно впоратися з цією проблемою, потрібно звернутися за допомогою до вашого керівника. У більшості випадків керівник є людиною освіченою, і він зможе допомогти вам вирішити її. Під час вашої бесіди постарайтеся дотримуватися нейтральної точки зору, не намагайтеся звинуватити своїх колег в усьому що відбувається, ну і будьте готові до того, що керівник зніме з вас одне завдання і запропонує взяти іншу.

Як відсторонитися від проблем?

Постарайтеся мислити позитивно і забути те, що було. Нехай це буде нелегко, а на душі залишиться неприємний осад. Пам'ятайте, що почуття образи, самонедостаточності або власної безпорадності тільки заважатиме вам продуктивно працювати. Пам'ятайте, що проблеми, які зустрічаються у нас на роботі, можна вважати свого роду викликом для підняття своєї самооцінки і зміцнення репутації. Також критику від керівництва можна сприймати не на особистий рахунок, а як позив для подальшого розвитку та професійного зростання. Може навіть це буде область, відмінна від тієї, в якій ви постійно працюєте.

Як відволікатися від роботи?

Після того, як робочий день завершено, постарайтеся забувати про робочі завдання, які ви намагалися вирішити.

Знайдіть для себе заняття, яке дозволить відволікатися на час. Це можуть бути уроки танців, аеробіка, фітнес, йога, катання на роликах, велосипеді, піші прогулянки, походи в картинні галереї або на виставки. Необхідно навчитися переключатися з роботи на ритм вільного часу. Пам'ятайте, ви живете, не для того, щоб працювати, а працюєте, для того, щоб жити. Робота не повинна займати все місце у вашому житті. Повірте, є маса інших розваг, які також можуть бути присутніми у вашому просторі.

Який вплив справляють на нас колеги? Про це можна навіть не говорити, адже всім зрозуміло, що соціум діє на нас в будь-якому випадку. Якщо більшість ваших колег висловлює невдоволення з приводу маленької заробітної плати, то і ви мимоволі починаєте висловлювати те ж саме. Хоча до цього у вас і в голові не було подібного невдоволення. Постарайтеся абстрагуватися від неприємних розмов. У цьому випадку вам можуть допомогти навушники. Купіть собі плеєр, завантажте на нього приємну класичну музику і насолоджуйтесь нею, паралельно працюючи. Класична музика не буде відволікати вас від поставлених завдань, а ви зможете закінчити справи швидше, ніж зазвичай.

Як відмовити колегам в допомозі?

Також буває, що колеги намагаються перекласти на вас свої власні завдання, при цьому звертаючись з проханням "трохи допомогти". І добре б трошки допомогти. Адже вони норовлять зняти з себе повністю виконання завдання і повісити її на вас. Від таких "безпорадних" колег вас захистити бюрократія. Попросіть колегу написати службову записку, а потім провести її через керівника. Ви помітите, як число таких колег скоротитися до мінімуму.

Як бути, якщо нічого не допомагає?

Потрібно шукати іншу роботу. Однак не поспішайте писати заяву на звільнення. Постарайтеся для початку зосередити свою увагу на перспективах, які дає вам робота. Подумайте, що ви придбаєте найближчим часом, куди поїдете відпочивати в чергову відпустку або ж згадайте, чому ви навчилися за час роботи. Складіть резюме або поновіть наявне і розішліть по потенційним роботодавцям. Поставте для себе цілі, а до нинішнього місця роботи ставитеся, як до проміжного етапу для їх досягнення.