Рівненська команда юніорів з плавання із чемпіонату України привезла до області 9 нагород. Анастасія та Ольга Корольчук, Олександр Луговий та Андрій Родзинський завоювали золоті, срібні та бронзові медалі. Загалом команда посіла 9 позицію із 22 можливих. Що завадило спортсменам стати призерами? Та яка зараз ситуація із плаванням у Рівному? Знають журналісти Rivne1.tv.

Олександр Луговий у 16-річному віці вже має 11 нагород з плавання. Почав займатись цим видом спорту хлопець 10 років тому. «У Рівному не дуже хороші умови для тренувань. У нас басейни по 25 метрів, а змагання проводяться у 50-метрових. Тому перед змаганнями, їдемо займатись у інше місто», - розповідає юнак. У місті таких басейнів 3, із них 2 приватних, кажуть тренери ДЮСШ №2.



pic

Минулого року взагалі не було води, тому спортсмени тренувались, де могли. Міська влада обіцяла виділити 50 тисяч гривень на капітальний ремонт басейну, щоб було де тренуватись. Адміністрація очікує отримати ці кошти після липневої сесії.

У 2000 році рівненська команда посіла 1 місце на чемпіонаті України, на сьогодні ситуація погіршилась. Але юніори продовжують наполегливо готуватись. «Щоб стати переможцем потрібно тренуватись вранці і ввечері по 2 години, плюс займатись кросом», - каже Андрій Потичко, один із тренерів команди. Найзапеклішими суперниками рівнян є міста із більшою кількістю населення, такі як Київ, Одеса, Дніпро, Запоріжжя. «Якщо у нас на 300 тисяч населення лише 30 дітей проходять відбір, то у більших містах на 1 млн населення, зрозуміло, і кількість дітей більша», - розповідає пан Андрій.

Дитяча юнацька спортивна школа №2 сьогодні тренує 14 майстрів спорту. Тому школа має найкращі результати у всьому західному регіоні. Кожного року Міністерство молоді та спорту складає рейтинг спортивних шкіл. У 2014 ДЮСШ №2 була на 2 місці серед тисячі претендентів, минулого на 4. Позицію у рейтингу визначають за кількістю набраних очок вихованцями на чемпіонатах. У Рівне нській області є 4 спортивні школи, учасники яких входять до команди: ДЮСШ №2, ДЮСШ №3, Березнівська спортивна школа та Кузнецовська. Через те, що команда має учасників з усієї області, а не місцеві, ми трохи програємо, каже директор ДЮСШ №2 Юрій Єфімчук. «Малі басейни та погана підготовка учасників з інших міст – це основні причини, через які область не зайняла призове місце. Минулого року це вдалось зробити на літньому чемпіонаті України. Цього ні. Зробимо висновки і постараємось показати кращий результат восени», - надіється пан Єфімчук.

До слова, рівненський плавець Михайло Романчук зараз готується до Літніх Олімпійських ігор, який відбудеться у Бразилії. Спортсмен змушений тренуватись у Дніпрі, оскільки у нашому місті немає такого басейну на 50 метрів. Він теж вихованець ДЮСШ №2.