Прикро бачити, як на відремонтованій стелі з'являються тріщини. Як цього уникнути? І що робити, якщо тріщини вже утворилися - фарбувати і білити заново? Розбираємося в усіх тонкощах.

Побілка стелі - дуже екологічний вид обробки. Завдяки цьому, його популярність останнім часом зросла. Але часто після того, як ремонт уже завершено, замість очікуваної ідеально білої поверхні можна побачити тріщини. Прикро? Ще б. Як правило, це трапляється при використанні не дуже якісних матеріалів або в разі неправильного дотримання технології побілки. Не варто впадати у відчай, адже впоратися з цією проблемою цілком під силу і новачкові.

Крок №1: зачистка тріщини

Отже, ви помітили тріщину. Що робити? Для початку закрийте двері в сусідню кімнату, інакше сміття після ремонту рознесеться по дому. Потім приступайте до зачистки тріщини, тобто видаліть ті частини, які можуть самостійно від'єднатися від місця ремонту. Поверхню потрібно змочити - так буде менше пилу і бруду. Все це видаляють шпателем, акуратно проводячи їм посередині тріщини. В кінці, щоб позбутися від усіх неміцно тримаються частин до кінця, просто протріть місце зачистки вологою ганчіркою.

Порадник: перед початком робіт подбайте про наявність двох шпателів різного розміру. Тим що поменше зручно очищати вузькі місця.

pic

Крок №2: грунтовка поверхні

Після того як очищена поверхня висохне, необхідно підготувати грунтовий розчин. Грунтовка сама по собі - суміш, що складається з фарбувального пігменту і плівкоутворювача. Залежно від пошкоджень наноситься більша або менша кількість шарів. Як правило, в разі появи тріщини досить двох.

Якщо поверхня стелі пориста або нерівності досягають 3 мм, скористайтеся ґрунтовкою глибокого проникнення. Рівномірно розподіляйте розчин по пошкодженій поверхні за допомогою валика. Другий шар нанесіть після повного висихання першого.

Порадник: не нехтуйте етапом грунтування. Грунтовка не тільки забезпечить ретельне скріплення ремонтних шарів з поверхнею стелі, але і стане захисним шаром, що не пропускає вологу.

pic

Крок №3: нанесення шпаклівки

Зазвичай шпаклівку наносять мінімум в два шари. Для першого шару зазвичай використовується стартова шпаклівка, вона відрізняється крупнодісперсной структурою. Завдяки їй вдається впоратися з дефектами на ура. А от невеликі тріщини на стелі можна відразу зашпатлевать фінішним покриттям.

Якщо ви працюєте з готовою сумішшю, наносите її відразу ж. Що стосується сухого складу, то спочатку його розводять у воді до консистенції густої сметани. Наносите перший шар за допомогою шпателя - просто притисніть інструмент до поверхні і потягніть на себе. Майте на увазі, що шар більше 4 мм краще не робити і під час роботи намагатися дотримуватися однаковий тиск, інакше вам загрожують нерівності. Якщо потрібно нанесення декількох шарів, дочекайтеся поки кожен з них повністю затвердіє, і тільки потім дійте.

Порадник: не розводьте відразу багато шпаклівки, її властивості з часом втрачаються. Готовий розчин можна використовувати протягом декількох годин.

pic

Крок №4: затирка нерівностей

Останній етап в ремонті стелі - затирання поверхні. Якщо ви плануєте згодом фарбувати стелю, затріть поверхнею з особливою ретельністю - вона повинна бути ідеально рівною. У разі якщо ви вирішили обклеїти стелю шпалерами, деякі нерівності цілком припустимі.

Перш ніж затирати поверхню дочекайтеся повного висихання шпаклівки, інакше можуть виникнути пошкодження. Для роботи вам знадобиться спеціальний брусок, на якому закріплюється затиральна сітка або наждачний папір. Краще затирати спочатку невелику поверхню - так простіше контролювати вирівнювання відремонтованої ділянки.

Порадник: оскільки при закладенні тріщини шпаклівка наноситься невеликим шаром, не варто занадто інтенсивно затирати поверхню, щоб не стерти весь шар.

pic