Людям, які страждають захворюваннями периферійних судин, дуже корисно мати в раціоні гіркий шоколад. Такого висновку дійшли американські кардіологи, опублікувавши дані спеціальних досліджень на сторінках журналу Американської кардіологічної асоціації. Хворі судини кінцівок, як правило, різко звужені, а це значно ускладнює надходження до них крові. При ходьбі такі пацієнти відчувають біль, судоми і швидко втомлюються.

У західних країнах на таке захворювання страждає понад 20% населення старше 70 років. У спеціальному дослідженні взяли участь 14 чоловіків та 6 жінок у віці від 60 до 78 років, які мають захворювання периферійних артерій. Щоранку пацієнти ставали на бігову доріжку і йшли нею на невисокій швидкості, а вчені заміряли пройдену відстань, тривалість ходьби та інші параметри. Через дві години учасники експерименту отримували шматочок гіркого (вміст какао не менше 85%) або молочного шоколаду (вміст какао менше 35%) і знову ставали на бігову доріжку. З’ясувалося, що у пацієнтів, які з’їли гіркий шоколад, здатність ходити без сторонньої допомоги зросла: відстань, яку вони долали, була на 11% більшою, а сама «прогулянка» тривала на 15% довше — порівняно з ранковими показниками. А ось у пацієнтів, які з’їдали молочний шоколад, покращення відповідних показників дослідники не зафіксували.



чорний гіркий шоколад

Отримані результати разом з іншими даними лабораторних експериментів дають підстави припустити, що підвищення рівня окису азоту впливає на розширення периферійних артерій. А відтак — і на здатність ходити без сторонньої допомоги. Також потрібно пам’ятати, що шоколад — це зайві калорії. Американська кардіологічна асоціація попереджає: щоденне споживання цукру не повинне перевищувати 9 чайних ложок — враховуючи всі солодкі напої, булочки і сухі сніданки. Завважте: звичайний шоколадний батончик містить близько половини цієї норми. Однак існують продукти, які багаті поліфенолами, але при цьому містять менше цукру, ніж темний шоколад. Серед них м’ята, щавель, фундук.

Джерело