Психічний стан представників обох статей після весілля змінюється по-різному. Як показало опитування, в якому взяли участь більше 4 тисяч осіб, життя після весілля робить чоловічу психіку більш вразливою на відміну від жіночої, яка після заміжжя, навпаки, зміцнюється. Багато жінок після весілля навіть змогли позбавитися від нервових хвороб, якими страждали до вступу в шлюб.

Психологи вважають, що пояснити це просто: слабка стать укладає шлюбний союз, щоб знайти захист, почуття впевненості в завтрашньому дні, сильне плече, на яке можна спертися, а сильна стать, навпаки, боїться втратити в шлюбі свою свободу, незалежність, прагнути уникнути зайвої відповідальності.

Мета дослідників в області шлюбу проста: виявити загальні закономірності щасливого союзу, щоб знизити ймовірність розлучень. Адже розлучення - це завжди випробування для людини, а часто і справжній стрес. Звичайно, життя непередбачуване, все передбачити не зможе жоден навіть найгеніальніший вчений, але, тим не менш, хтось може прислухатися до порад фахівців і взяти для себе щось корисне.



pic

Так от, дослідники стверджують: якщо розлучення неминуче очікує пару в майбутньому, дізнатися про це можна ще до того, як молоді переступили поріг загсу. 13 років доктор Марі Клементс спостерігала за 100 парами, що перебували в шлюбі, і з'ясувала, що критерії життя після весілля, за якими можна судити, наскільки буде міцний союз і як довго триватимуть відносини, дійсно існують! Після 13 років спільного життя 58% пар зізналися, що щасливі в шлюбі (хоча труднощі у відносинах і виникали, але з успіхом були подолані), 22% оцінили свої відносини як невдалі, а 20%, в кінці кінців, розлучилися.

У чому ж секрет щасливих пар? Виявилося, все дуже просто! Щасливі подружжя протягом сімейного життя прислухаються до думки один одного, піклуються один про одного, не втомлюються проявляти взаємну повагу і увагу.



pic

На відміну від людей, які в шлюбі зберегли розуміння і любов, нещасливі дружини постійно прагнули сказати про свого партнера щось негативне, звинуватити його в тому, що шлюб не вдався, перекласти на нього відповідальність за власні помилки. Це свідчить про те, що між людьми наступило відчуження і нерозуміння, з яким вони не змогли впоратися. До речі, багато хто з респондентів зізналися в тому, що і до шлюбу не були високої думки про свого обранця, що від нього і не приховували.

Психологи з Вашингтонського університету заявили, що в 94% випадків можуть передбачити, наскільки міцним буде шлюб. На їхню думку, вся справа в тому, як подружжя ведуть дискусію, і які саме слова вони використовують для вираження власної думки.



pic

Дослідників виявили три психологічних типу. Перший - "мовчуни" - люди, які всіма силами намагаються уникати конфліктів. Другий тип - "сперечальники - навпаки, пристрасно з'ясовують стосунки з найменшого приводу. Третій тип психологи охрестили" консультантами ": вони уважно слухають аргументи один одного і разом намагаються знайти компромісне рішення.

Вам не варто впадати у відчай, якщо ваші відносини далекі від ідеальних. Практика показує, що сімейна терапія дійсно допомагає вирішити подружжю багато питань, примиритися один з одним, поглянути на свої відносини з іншої точки зору, і в кінцевому підсумку зберегти шлюб! А в деяких випадках можна і зовсім обійтися без послуг сімейного психолога. Адже і наукові дослідження, і життєвий досвід підтверджують одне: вдалий шлюб будується, перш за все, на взаєморозумінні та повазі один до одного.

Джерело: kayiles.ru