Вперше декоративний бетон став застосовуватися в середині минулого століття американськими будівельниками. До його розробки приступили, оскільки необхідно було скоротити терміни будівництва військових аеродромів США. Тоді красі відводилося другорядне місце. Насамперед, такий бетон повинен був відрізнятися зносостійкістю і міцністю. Потім високі експлуатаційні характеристики і декоративні властивості стали сприяти зростанню його популярності. Зараз декоративний бетон застосовують для зовнішньої обробки будівель, заливання підлоги в гаражах чи в коридорах житлових приміщень.

Особливості декоративного бетону

З декоративною метою застосовують кольорові наповнювачі. До них належить мармурова крихта різних кольорів або перемелене скло. Також існує пофарбований цемент, який може надати бетону потрібний відтінок. Такий бетон використовують при обробці не тільки підлоги, але і стін будівель без обмежень за формою і розміром.

Для виготовлення масивних бетонних виробів необхідно армування. Також існує розчин з бетону, у який можна додати повітря. Завдяки таким маніпуляціям бетонного виробу надається додаткова міцність перед розморожуванням або промерзанням.

pic

Зверніть увагу! Якщо у бетон було додано повітря, то він не буде кришитися при відтаванні. Це дуже актуально при несприятливих кліматичних умовах. Для цього використовують спеціальний цемент і повітряні добавки.

Відмінна риса декоративного бетону - багата колірна гамма і різноманітність видів обробки. Крім того, він здатний витримувати навантаження в 2-3 рази більшу, ніж витримує тротуарна плитка. Такий бетон стійкий до хімічних речовин, жирів і кислот, нафтопродуктів.

pic

Він здатний витримати ультрафіолетове випромінювання і 300 циклів заморожування. Властивості бетону зберігаються при температурі від-40о до +40оС. Деформації піддається незначно. Декоративний бетон здатний імітувати кам'яну поверхню (природні камені, камені, мармур).

pic

До складу декоративного бетону входить:

• вода;

• цемент;

• дрібний і великий наповнювач;

• барвник;

• присадки.

Технологія виробництва своїми руками

Зробити декоративний бетон своїми руками можна. У цьому випадку, є можливість викласти доріжку в саду ніби природним каменем.

pic

Починають з виготовлення форми. Для цього в магазині купують плитку (1 штуку), яка імітує вподобаний камінь. Використовують силіконовий герметик з оцетовою кислотою, солідол для змащування, ніж, фанерний лист. Спочатку з фанери роблять ящик, глибина якого складає 15см. Цей ящик до середини наповнюють герметиком. Плитку з магазину змащують солідолом і вдавлюють її лицьовою стороною в силікон. Виступаючі по краях надлишки потрібно зачистити. Через 3 дні можна використовувати форму, зроблену своїми руками.

Якщо необхідний ремонт стін будинку, то використовують технологію напилюваного бетону. В цьому випадку спочатку очищається поверхню наноситься шар полімерцементної суміші. Після того як суміш висохне, на поверхню кріплять трафарет з пластику і розпилюють кольоровий шар. Коли поверхня висохне, трафарет можна видалити. В кінці роботи стіну потрібно очистити і покрити захисним складом.

pic

Технологія декоративного бетону являє собою роботу з бетоном, включаючи процедуру армування, забарвлення покриття, формування та герметизації.

По-перше, на поверхню викладають щебінь і пісок, а потім заливають на них бетон (поверхня потрібно розгладити). Далі наносять кольоровий затверджувач, який складається з стійких пігментів, в'яжучого і меленого наповнювача з кварцового піску і граніту. Після цього пресують невисохлу м'яку поверхню спеціальними формами, які імітують природні матеріали, а коли поверхня висихає, наносять захисний шар.

Зверніть увагу! Щорічно поверхню потрібно обробляти гідрофобним розчином. У цьому випадку поверхня збереже свій зовнішній вигляд на кілька років.

На бетоні є можливість малювати різні малюнки завдяки сучасним технологіям і хімічним складом. З його допомогою можна виготовити пілястри, підставки, фігурні колони, підвазонники та інші архітектурні прикраси.

Декоративний бетон використовують не тільки у вищезгаданих випадках, але і для обробки садових доріжок, майданчиків, автомобільних стоянок, під'їзних шляхів. Ця можливість забезпечується, завдяки стійкості до жиру та олії. Складну форму малим архітектурним рішенням надає опалубка, яка армується дротом з арматури і забезпечується необхідними деталями.

Зверніть увагу! Для майданчика або алеї у цьому випадку не знадобиться бордюр як огородження, що скоротить витрати на матеріали.

pic

До речі, вибір кольору обробки не впливає на ціну, тому простір для фантазії величезний, адже форми відрізняються своєю різноманітністю і дозволяють підібрати варіант, який найкращим чином відповідає архітектурі і стилю.